Om katten ska gå ute

Om man har tänkt släppa ut sin katt finns det några saker att tänka på. Från och med januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. ID-märk katten, antingen med mikrochip eller med en tatuering i örat. På så vis vet man vem som är ägare till katten om den skulle springa bort.

Det är också viktigt att se över din katts vaccinskydd. Bland annat bör den vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Om du har skaffat katt i vinter och precis ska börja släppa ut den när det blivit ljusare ute, kan det vara klokt att först gå med katten i sele i området kring bostaden. Då lär sig katten var den bor, och vilket område den ska hålla sig till.

Vatten och vindskydd

Tänk på att katten ska ha tillgång till vatten både inomhus och utomhus. Skydd mot kyla, regn och vind bör finnas ute eftersom det snabbt kan frysa på under de nyckfulla vårmånaderna. Kom också ihåg att ha se till din katt flera gånger om dagen, så att du är säker på att den har det bra.

Se över fodret

Upplever du att katten har varit mindre aktiv under vinterhalvåret? Då kan det vara läge att se över kattens diet. Kanske behöver den en ökad fodermängd nu när den börjar röra på sig mer. Det kan också vara så att katten ökat i vikt under vintern och behöver en reducerad fodermängd. Rådfråga en veterinär om du är osäker.

Marskatter

Februari, mars och april är den period då många av fjolårets katter blir könsmogna. När dygnets ljusa timmar blir fler kommer honkatterna i löp! De skriker, rullar på golvet och kan markera inne. Detta är stressande för dem och som kattägare är du ansvarig för att se till att din honkatt eller hankatt inte oplanerat förökar sig genom att kastrera din katt eller ge den p-piller.

Marskatter - vad är det som händer egentligen?

Giftiga växter

Visst är det vackert att köpa en vårgrupp att ställa på köksbordet. Men tänk på att vissa växter faktiskt är farliga om katten skulle tugga i sig dem. Du kan läsa mer om vilka växter man bör se upp med här.

Näta in balkongen för katternas skull

För våra katter är balkongen ett perfekt ställe att sitta och spana, men se till så att du har ett skydd så att katten inte ramlar ner och skadar sig.

Agrias sjukvårdsrådgivning 

Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning i Agria-appen eller ring 0775-88 88 88. Vi finns till för dig när du känner oro för ditt djurs hälsa. En av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare gör en första bedömning och ger dig råd för hur du bör gå vidare. Vid behov får du träffa en veterinär direkt i Agria-appen eller hjälp att boka tid hos utvald klinik. Vårt mål är att ditt djur alltid ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad. Dygnet runt, alla dagar, året om.