Ibland är det nödvändigt att bada en katt -  något som kräver att du är väl förtrogen med din vän. 

Torrbad

För pälsens vård kan du köpa torrschampo speciellt avsett för katter. Till en vit katt kan du också använda oparfymerad barntalk eller potatismjöl. Finkrossad kattsand är ett utmärkt torrschampo för bruna eller röda katter. Se bara till att katten inte andas in eller sväljer det du schamponerar men.

Efteråt borstar du pälsen ren. Köp kli i en hälsokostaffär eller ett snabbköp och ge en svart katt ett "kli-bad". Värm en kopp kli i ugnen, men låt det inte bli för varmt, för då bränner du katten. Gnid in kliet i pälsen och borsta därefter rent.

Vattenbad

Ibland är det nödvändigt att bada en katt. En åtgärd som i regel väcker motstånd. För att ta itu med det här problemet måste man vara väl förtrogen med sin katt. Om du håller katten med en lugn och fast hand och är väl förberedd för eventuella rymningsförsök, kan du lyckas bra.

En medhjälpare som kan assistera kan också underlätta proceduren. Ett milt barnschampo eller ett speciellt kattschampo placeras intill en rymlig balja, handfat, diskho eller badkar med fem centimeter vatten, med en temperatur på 37-38 grader. Det får inte vara kallare eftersom kattens kroppstemperatur är högre än vår. Fukta pälsen och följ bruksanvisningen på flaskan. Skölj noga.

Torkning

Efter badet torkar du katten så mycket du kan, gärna med varma handdukar. Se också till att katten får hållas på en varm och dragfri plats till dess att pälsen är fullständigt torr. En del katter tolererar även hårtorken, men vänj den försiktigt !

Borstning

Du måste borsta din katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar (en hårboll kan hindra matsmältningen). Genom att borsta katten kan du även kontrollera efter loppor, fästingar eller andra parasiter.

Ge inte upp även om du märker att katten inte tycker om att bli borstad. Försök att borsta katten när den sover eller ligge i ditt knä. Vid sådana tillfällen njuter katter av att bli borstade. Eller börja borsta katten när du kommer hem efter du har varit borta på jobb eller handlat. Då kommer katten antagligen vara så glad att du kommer hem, så du får göra vad som helst med katten.

När du ska borsta en katt för första gången, se till att han/hon i fortsättningen kommer att minnas det som något positivt och skönt. De första gångerna kan du avstå från borsten och använda händerna, för att sedan övergå till borste/kam.

Fler tips! 

  • För att få pälsen slät och glänsande efter borstningen, avsluta med att stryka den med en bit sämskskinn som du virat runt handen.
  • En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet. Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade kanter.
  • Klipp aldrig kattens klor för korta. Råkar du klippa av den blodfyllda pulpa som mynnar i varje klo, kommer det att blöda mycket.


Artikeln är gjord i samarbete med Svenska Katters Sida och Agria Djurförsäkring