"Även den äldre katten förtjänar en bra försäkring så att du kan ge den vården som behövs även på äldre dar"

– Katten har fått högre status och vi har blivit bättre på att ta hand om den. Idag räknas en katt som senior mellan 10 och 12 år. Först från 15 år räknas den som äldre, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring och specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Sinnena försämras

Rutiner är viktiga för den äldre katten som oftast inte gillar när det händer för mycket i miljön runt den.

– En katt som tidigare inte varit rädd kan helt plötsligt börja uppleva till exempel barn och oljud som mer skrämmande, berättar Lotta.

Kattens syn och hörsel kan också bli sämre men en blind innekatt klarar sig bra hemma i en invand miljö med hjälp av morrhår och känselspröt på benen. Även om en äldre katt sover mer och rör sig mindre behöver den aktiveras.  

– Stimulera lekfullheten och aktivera den med leksaker så blir den automatiskt rörligare.

Se över kattens kost

Ofta äter katten mindre och lukt- och smaksinnet försämras. Lättsmält mat, både konserver och torrfoder, är bra eftersom katten lätt får förstoppning.

– Prova dig fram och se vilket foder som passar din katt bäst. Det finns speciella foder för äldre katter som innehåller mer fibrer och mindre fosfat. Tänk också på att övervikt är mer påfrestande för äldre katter som är stelare, uppmanar Lotta.

En väl sammansatt kost är också viktigt med tanke på att tänderna blir sämre. Tandsten kan ge tandlossning och inflammationer i munhålan och katten måste sövas för att tandstenen ska kunna tas bort.

– Men även om katten tappat tänder kan den äta lättuggad kost.

Åldersrelaterade sjukdomar

Från 7-8-årsåldern är det klokt att varje år ta katten till sin veterinär för en hälsokontroll. Då undersöks blod, lever, njurar, sköldkörtel- och sockervärden.

– Sätter man in behandling tidigt kan kattens liv förlängas.

Njurproblem är tyvärr vanliga på äldre katter. Katten dricker och kissar mer, börjar lukta illa ur munnen och går ner i vikt.

– Giftstruma är också vanligt och har liknande symptom men dessutom ökar aptit och törst och vissa katter får ett ilsket humör. Båda sjukdomarna kan dock behandlas av veterinär, lugnar Lotta.

Agria försäkrar alla katter oavsett ålder.

– Även den äldre katten förtjänar en bra försäkring så att du kan ge den vården som behövs även på äldre dar, avslutar Lotta.