Kontrollera alltid att du väljer ett fästingspreparat som är godkänt och registrerat för användning till katt.

Skydda med fästingmedel

Du kan skydda din katt mot fästingar med hjälp av olika medel som finns att köpa på apotek. En del är receptfria medan andra kräver recept från veterinären. Sätt att förebygga fästingar (fästingprofylax) kommer i form av halsband, spot-on droppar eller tabletter. Medlen är avstötande eller avdödande, eller både och. Använd endast fästingspreparat som är godkända för katt.

Fästingförebyggande tabletter

Tabletterna ges direkt i kattens mun och effekten håller i 4 veckor. Det finns både receptfria och receptbelagda fästingförebyggande tabletter. De receptbelagda skrivs ut av veterinär.

Spot-on medel mot fästingar

Spot-on lösningen appliceras direkt på kattens hud. Välj en spot-on lösning som är godkänd för katt, vissa är nämligen giftiga för katter. Om du har en hund i hemmet, tänk på att katten inte ska kunna få i sig hundens fästingmedel. Det finns spot-on lösningar som är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda. Effekten kvarstår 3-12 veckor beroende på preparat.

Fästingmedel för kattungar

Det finns en del preparat som anses säkra att använda på kattungar från och med en viss ålder (sällan före 8 veckor). För många av dessa preparat gäller även att kattungen skall ha uppnått en viss kroppsvikt. Det är därför mycket viktigt att rådgöra med veterinär (eller apotekspersonal) samt läsa på förpackningen från vilken ålder och vikt preparatet kan användas.

Recept för fästingmedel

Agria Vårdguide hjälper dig när du behöver recept för fästingmedel till din katt.

Boka receptförskrivning

Agria Vårdguide hjälper dig med recept för fästingmedel.

Recept för fästingmedel

Agria Vårdguide hjälper dig när du behöver recept för fästingmedel till din katt.

Boka receptförskrivning

Agria Vårdguide hjälper dig med recept för fästingmedel.

Fästinghalsband

Fästinghalsband sätts runt kattens hals och har full effekt inom ett par dagar. Fästingshalsband är inte ett alternativ att rekommendera om det finns flera djur i hushållet som kan tänkas leka och bita i halsbandet. Likaså om det finns småbarn som kan ta i halsbandet, stoppa det i munnen eller slicka på det. Kontrollera att du väljer ett fästinghalsband som är godkänt för katter. Fästinghalsband för katt är receptfritt och kan köpas på apotek. Effekt i cirka åtta månader.

Använd inte Exspot på din katt

Exspot (permetrin) är ett fästingmedel registrerat för hundar. En katt däremot tål inte medlet och kan bli mycket svårt sjuk. Därför ska du aldrig använda Exspot på din katt. Permetrin kan ge en katt kramper, göra den vinglig, darrig och allmänt mycket dålig. Katten kan bli så sjuk att den avlider.

Biverkningar/nackdelar av fästingpreparat

För att hitta det bästa fästingmedlet för din katt rekommenderar vi att du diskuterar med veterinär kring faktorer som:

  • Sjukdomar/känslighet
  • Miljöaspekter
  • Päls
  • Barn i hushållet
  • Andra husdjur (ex. hundvalpar, kattungar osv.)
  • Förekomst av fästingar och de smittsamma sjukdomar de sprider i området där katten kommer att vistas för att bedöma vilket preparat som passar din katt bäst.

Så här tar du bort en fästing

Fästingen plockas enklast bort med en fästingplockare. Välj passande storlek på fästingplockaren för att få med hela fästingen. För sedan in plockaren under fästingen, så nära huden som möjligt, för att ta bort den. Om inte hela fästingen avlägsnas kan huvudet sitta kvar, vilket kan ge en lokal reaktion som oftast försvinner inom några dagar när resten av fästingen lossnat.

På apoteket finns ett stort sortiment av krokar, lasson och pincetter. Pincetter är enkla att använda, men tänk på att en pincett kan krossa fästingen. Lasson nyper automatiskt öglan runt fästingens huvud men för mindre fästingar som är svåra att avlägsna brukar en krok fungera bäst.

Känn igenom katten dagligen

Katter "plockar" ofta själv bort fästingarna genom att tvätta sig grundligt. Ta ändå för vana att dagligen söka igenom kattens päls och använda fästingmedel. På halsen är det vanligt att djurägare hittar fästingar på katter, då det är svårare för katten att komma åt där. Hittar du en fästing? Ta bort den direkt.

Fästingsjukdomar hos katt

Det är ovanligt att katter drabbas av sjukdomar till följd av fästingbett. Katter kan visserligen infekteras och utveckla antikroppar mot borrelia-bakterien, men klinisk sjukdom till följd av infektionen är inte verifierat hos katt. Om en katt blir smittad via fästingar är det troligen av Anaplasma bakterien. Det förekommer att katter kan bli sjuka på grund av Anaplasma bakterien men det är vanligare att en katt infekteras utan symtom.

 Anaplasma hos katt