Innan du ger dig i väg på semesterresan bör du vara ordentligt påläst. Här ger vi information och tips till dig som vill ta med katten på utlandsvistelsen, hur du bör tänka kring bilresan och resmålet med katten och vad som är bra att känna till kring kattpensionat och försäkring.

Olika alternativ för katten under semestern:

Ta med katten utomlands

Undersök vilka regler som gäller för det landet som du planerar att resa till. Reglerna kan skilja sig åt mellan länder. Exempelvis gäller vissa regler endast för EU-länder och Norge har speciella regler för in- och utförsel av husdjur. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa på om vilka grundregler som gäller inom EU och vilka regler som gäller för resan tillbaka till Sverige.

Här hittar du Jordbruksverkets fullständiga regler

Anmäl din katt till Tullverket

När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din katt till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din katt innan resan.

Så anmäler du din katts resa hos Tullverket

ID-märkning, rabiesvaccin och EU-pass

Katten ska vara ID-märkt om den ska följa med på resan. ID-märkningen ska göras av en veterinär eller av en godkänd ID-märkare.

Vaccinera din katt mot rabies i god tid innan resan för katten får tidigast lämna landet 21 dagar efter rabiesvaccinationen. Vissa länder kan ha särskilda krav gällande val av vaccin, avmaskningsmedel med mera. Ta därför reda på vad som gäller specifikt för landet som du planerar att resa till.

Katter ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur om de ska följa med på resan. Passet kan endast utfärdas av en veterinär som arbetar i EU och har EU‑legitimation. Skydd mot fästingar och loppor är också att rekommendera om du planerar att ta med din katt utomlands.

Din katt kan nekas inträde i ett land och skickas tillbaka till Sverige eller i värsta fall avlivas om alla krav inte är uppfyllda. I en del länder kan katten i vissa fall sättas i karantän, du som ägare får då betala för karantän. Det är alltid ditt ansvar som djurägare att se till att alla krav är uppfyllda.

ID-märkning av katt 
Vaccinera katt mot rabies 

Ta hand om katten på semesterorten

Fundera ut vad den nya platsen kommer att innebära för din katt. Kommer det finnas människor där som är allergiska? Finns det andra katter på resmålet som skulle innebära ett problem för din katt? Finns det till exempel barn eller andra djur som skulle kunna påverka din katts säkerhet på något vis? Om du tror att kattens välmående kan äventyras bör du se över möjligheterna att inte ta med katten.

Väl på plats på resmålet kan det vara bra att försöka få det att efterlikna er hemmiljö i den mån det går. Du kan till exempel ta med filtar hemifrån som katten är van vid och som luktar tryggt. Feromoner som finns att köpa på apotek eller hos veterinär kan också ge katten en trygghetskänsla.

Försök att placera mat- och vattenskål på ett liknande ställe som hemma, samt ta med lite använd kattsand från lådan hemma. Se till att din katt är id-märkt samt har halsband på sig. Det är inte ovanligt att stressade katter eller katter som befinner sig i en ny miljö ger sig ut på egna äventyr.

Kattpensionat

Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att ta hand om din katt, kan du boka plats för katten på ett kattpensionat. Tänk på att bra kattpensionat ofta har sommaren fullbokad långt i förväg. Kontakta en kattklubb om de kan ge tips på om välrenommerade kattpensionat som har en hög standard både i fråga om inkvartering och katternas skötsel.

Tänk på det här när du väljer kattpensionat

  • Vilka rutiner har kattpensionatet gällande skötsel?
  • Vilka vaccinationer krävs? Kom ihåg att vaccinera din katt minst två veckor innan din katt ska bo på kattpensionat.
  • Vilket ansvar och vilka försäkringar har kattpensionatet?
  • Har personalen lämplig utbildning?
  • Skriv inackorderingsavtal

Ta med katten på bilresan

Om du tar med din katt på bilresan kan det vara bra att känna till att katter lätt kan bli åksjuka. Du kan hjälpa din katt genom att inte ge den mat strax innan ni ska åka. Din veterinär kan hjälpa dig med åksjukemedel om det skulle behövas.

Så kan du hjälpa en åksjuk katt
Så transporterar du katten i bur
Jordbruksverkets rekommendationer om att transportera katter

Lämna katten hemma

Om du väljer att lämna din katt hemma när du reser är det viktigt att du har en kattvakt. Kattvakten ska se till katten minst två gånger om dagen, ge katten mat och vatten, göra rent i lådan samt umgås med katten en stund. Är du borta uppemot en vecka bör du överväga att låta någon kan bo hos dig i stället. Även om katter är självständiga individer, är de även sociala varelser som behöver sällskap och har behov av att något sker i deras tillvaro.

Så länge får en katt vara ensam