Med åldern försämras kattens tarmfunktion och det gör att katten inte tar till sig av alla näringsämnen i maten. Smak- och luktsinnet blir också sämre och vilket kan leda till att katten äter mindre.

Agrias veterinär Lotta Möller berättar:

– Katten bör äta lättsmält och varierad mat, annars kan den drabbas av förstoppning. Det finns speciell mat att köpa som är anpassad för äldre katter.

Katten behöver mycket vatten

Den gamla katten upplever inte att den är törstig och dricker inte lika mycket som en ung katt, det kan göra att den blir uttorkad. Därför är det viktigt att se till att katten får i sig mycket vatten.

– Ett sätt att få i katten extra vätska är att ge burkmat som innehåller mer vatten än vad torrfoder gör. Katten ska dessutom alltid ha tillgång till rent och fräscht dricksvatten, fortsätter Lotta Möller.

Genom att göra drickandet till en mer stimulerande aktivering kan vi också få våra katter att dricka mer. Ha gärna flera vattenskålar/vattenkällor till din katt. Placera helst inte vattenskålarna bredvid matskålarna då de flesta katter gärna äter och dricker på olika ställen om de får välja.

Det finns jättebra vattenfontäner som man kan använda, katten brukar tycka om att dricka när vattnet rör på sig. Ställ fram ett dricksglas till katten, en vattenkaraff, en djup vattenskål och en grund vattenskål. Även här kan bara fantasin stoppa dig. Tesra att lägga en lätt pingisboll i vattnet som rör sig när katten dricker, även det kan ge stimulans och uppmuntra att katten dricker mer.

Klorna fastnar i mattan

När katten blir äldre klättrar den inte i träd lika mycket eller klöser på klösbrädan. Det gör att klorna inte slits lika mycket som de gör på en ung katt, och det blir svårare för katten att fälla in klorna. De kan fastna i mattan vilket är jobbigt för katten.

Det kan se ut som att kattens klor inte bara blir längre utan även blir tjockare men det beror ofta på att den äldre katten inte längre själv tar bort det yttersta lagret på klon som ömsas. Det är viktigt att kontrollera din katts klor regelbundet och hjälpa till att klippa eller faktiskt ömsa/pilla bort det yttersta lagret på klon om man ser att det går att lossa på.

Kattens klor kan behöva klippas

Den gamla kattens sjukdomar

Många sjukdomar är vanligare hos äldre katter än hos yngre, några exempel är högt blodtryck, cancer, diabetes och njursvikt. Lotta berättar:

– Njurproblem är speciellt vanligt hos äldre katter. Det märks genom att katten kissar mer, börjar lukta ur munnen, äter mindre och går ner i vikt.

Här kan du läsa mer om de 10 vanligaste sjukdomarna hos äldre katter.

Vanligaste sjukdomarna hos seniorkatten

Inte lika roligt att vara ute längre

När katten åldras blir den inte lika smidig som den en gång var, den får svagare muskler, artros och är inte längre lika aktiv. Det gör att många äldre katter väljer att stanna inomhus. Men Lotta Möller påpekar ändå att det är viktigt att aktivera den gamla katten så den blir rörligare.

Örjan Hemmingsson, ägare till katten Isse som blev 21 år, märkte hur katten förändrades:

– De sista åren ville han inte gå ut, han var nästan helt döv och blev rädd eftersom han inte hörde om en annan katt sprang upp bakom honom.

Katten behöver hjälp i hemmet

Örjan berättar vidare:

– Isse orkade inte hoppa upp i sängarna längre och kunde inte sitta på parkettgolv, för då gled tassarna isär.

Gamla katter behöver kanske hjälp med att hoppa upp i favoritstolen, det går att placera ut en kudde eller en pall som trappsteg för katten. Äldre katter kan även behöva en ramp upp till kattlådan, för bara att kliva över en hög kant kan innebära smärta eller svårigheter och kan göra att katten undviker sin kattlåda.

– De flesta katter vill ha en trygg och lugn plats i hemmet där de kan sova. Det blir ännu viktigare när katten blir gammal för då sover den mer, förklarar Lotta.

Måste ha livskvalitet

Att kattens behov förändras när den blir äldre är naturligt, men det är också viktigt att reflektera över om den gamla katten mår bra. Är kattens liv väldigt begränsat är det kanske inte heller ett värdigt liv.

– Det är ett svårt att ta beslutet att låta sin katt somna in. Isse hade inga sjukdomar utan blev bara gammal. Men när katten inte längre har någon livskvalitet, måste man tänka efter om det är för sin egen skull eller för kattens som man låter den leva, avslutar Örjan.

Hur gammal är din katt?

Man har gjort en uppskattning över hur katten åldras jämfört med människan. Se nedan tabell:

Kattens ålder: Motsvarande ålder
hos människa:
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 52
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80
17 84
18 88
19 92
20 96
21 100
Ursprungsartikeln är skriven 2010-10-14 och uppdaterad 2019-07-23