Hornhinnesår kräver snabb veterinärvård

Att katter får sår på hornhinnan är inte så ovanligt. Såren kan komma på grund av yttre våld som en klo i ögat vid ett slagsmål. Men hornhinnesår kan också uppkomma på grund av en sjukdom, till exempel en virusinfektion.
Ett djupare sår i ögat kan behöva sys.

Det vanligaste symtomet är att det rinner vätska ur ögat och att katten kniper med det. Katten kan också försöka klia sitt öga med tassen.

Färgar ögat grönt

Veterinären ställer diagnosen genom att droppa ämnet flourescein i ögat. Flouresceinet färgar ögat grönt och fäster bara om och där det finns ett sår på hornhinnan.

Misstänker du att din katt fått ett sår i ögat ska du alltid ta den till veterinär så fort som möjligt för att undvika komplikationer.

Kan behöva sy

I de fall såret inte är så stort kan det räcka med att droppa antibiotika i ögat tills det läker av sig själv. Ett djupare sår kan behöva sys.

Om katten kommer till veterinären i tid och skadan inte är allt för djup är prognosen för att ögat ska läka utan men god. Att vänta för länge kan innebära att ögat inte går att rädda utan måste opereras bort.

En katt klarar sig bra med bara ett öga men givetvis är det ju bäst om det skadade ögat går att rädda.

Katter har bra mörkerseende

Katten har precis som vi människor ögon som är riktade framåt. De kan se färger men troligtvis bara två stycken. När det är mörkt ute är kattens pupill rund men i starkt ljus dras den ihop till en smal vertikal springa.

Kattens mörkerseende är mycket bra. Det beror på att den i ögat har ett speciellt kristallskikt, som fungerar som en spegel. Det ljus som inte omedelbart absorberas av näthinnan reflekteras tillbaka och ges ”en andra chans”.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg