Frågorna och svaren kommer ifrån Agrias veterinärchatt på Facebook den 5 juni 2013.

Äter plast

Hej! Jag har två katter.. Ena slickar på plast och den andra äter plast.. Jag undrar om det är farligt? Tack på för hand.

Att slicka på plast är knappast så farligt, men det är olämpligt att tugga i sig plastbitar som kan fastna i tarmen och leda till operation.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Corona

Vår katt fick svår Corona, magvarianten. Efter flera månaders kämpande med id blötmat är han oftast ok i magen nu. (Inte alltid).
Vad vi förstått kan Corona läka ut. Men att det kan ta lång tid? År?
Vi är ju numera fast hemma då han äter med några timmars mellanrum och har hittills inte kunnat få över honom på annan mat.
Brukar Corona läka ut? Och hur lång tid kan det ta?

Enl min erfarenhet brukar "vanlig" corona-infektion avläka okomplicerat men hur som helst verkar er katt ha kroniska problem. Många gånger kompletteras diet m tex kortison, är det något ni diskuterat mer er veterinär? ibland kan vi också ge tillskott i fodret.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Vi ger fortiflora och vid behov pro-kolin. Det vår veterinär sa var att Corona kan ta lång tid att läka ut och att Corona även kan ha förstört tarmarna. Men det man gör då är biopsi för att se och ev medicinera.

Nervös - lös i magen

Hej! Vi har en hittekatt som är nervös av sig. Springer ofta iväg i panik då han blir skrämd. Han är alltid mer eller mindre lös i magen. Han har fått penicillin vid olika tillfällen av olika vet. om det skulle vara bakterier, men det har inte hjälpt. Vi har haft katten sedan 2007 då han var cirka 2-3 år. Han kom till oss med rakad päls då personal från katthjälpen hittat honom ute med en stor tova, hård som ett skal över hela ryggen. Han är mycket gosig och blir tryggare om han får stryka sig mot allt. Han har inte mask. Går det att hjälpa honom med hans lösa mage?

Nog ska ni göra ytterligare ett försök med hans mage. I en magtarmutredning kontrolleras parasiter och en lämplig diet sätts in. Det kan vara så att han behöver ett anti-inflammatoriskt preparat som kortison. Kontakta gärna en veterinär som är intresserad av magtarm-sjukdom så att ni får hjälp.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär