"Kommer det mycket mörkt blod när katten bajsar är det allvarligt"

Caroline Harlos arbetar som klinikveterinär på Albano djursjukhus i Stockholm och hennes specialområde är kräkningar och diarréer hos hund och katt.

– Normalt sett bajsar en katt formad avföring upp till tre gånger om dagen. Blir det mer än så eller om avföringen blir till en blaffa eller hårda ”harlortar” är något fel, berättar Caroline.

Olika sorters diarré

Diarréer kan vara både akuta eller kroniska och det är också skillnad på tunntarmsdiarré och tjocktarmsdiarré. Om katten drabbas av en tunntarmsdiarré bajsar den stora mängder lös vätska.

– Kommer det mycket mörkt blod när katten bajsar är det allvarligt och du bör söka veterinärhjälp omgående, säger Caroline.

I tunntarmen tas näring, vätska och vitaminer upp och dessutom sitter 65 procent av kattens immunförsvar där.

– Allt som passerar tunntarmen kan därför ge reaktioner på immunförsvaret, förklarar Caroline.

Få våra bästa tips och råd om kattköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Tjocktarmsdiarré

Har katten däremot en tjocktarmsdiarré bajsar den oftare och avföringen minskar konstant samtidigt som den blir lösare. Bajset kan också vara slemmigt.

– Irritation och småsår i tarmen kan ge upphov till en liten ljusare blödning men det är inte farligt.

Ibland kan tjocktarmsdiarré dämpas av lite extra fibrer i kosten medan andra gånger så fungerar en mer lättsmält kost bättre.

– Där får kattägaren helt enkelt testa sig fram, förklarar Caroline.

Främmande kroppar i tunntarmen ger intensiva kräkningar

Kräkning är en forcerad uppstötning av mag- och tunntarmsinnehåll. Om mat kommer upp utan kraft kan det bero på en för slapp matstrupe eller att något fastnat i den.

– Främmande kroppar i tunntarmen ger intensiva kräkningar. Om katten har ett föremål som ligger och ”skvalpar” i magsäcken kan den få symtom som liknar kroniska kräkningar.

Hårbollar som bildas i magen av allt hår som katten slickat i sig kan också orsaka kräkningar hos katten.

– Misstänker djurägaren att katten satt i sig något olämpligt måste gastroskopi eller en buköppning göras. Därför ska svalda främmande föremål alltid tas på allvar, säger Caroline.

Hjälp din katt hemma

Om kattens allmäntillstånd är opåverkat behöver du inte omedelbart åka till veterinären för att den kräks eller är dålig i magen. Har din katt endast diarré eller kräks lindrigt ger du små regelbundna portioner skonkost (några teskedar varannan timme). Skonkost kan bestå till exempel av kokt vit fisk eller kyckling. Tänk på att katten måste ha tillgång till vatten också.

På kliniker, djurbutiker och apotek finns också speciella foder och tillskott som stoppar upp diarréer och normaliserar tarmfloran att köpa.

Vätskeförlust

En katt som kräks eller har diarré förlorar mycket vätska vilket mycket unga eller gamla katter klarar sämre än vuxna individer.

– Vätskebehovet under ett dygn är normalt sett 0,5 dl vatten per kilo men vid vätskeförlust behöver katten dubbelt så mycket vatten.

För att kontrollera om din katt är uttorkad kan du känna på tandköttet som ska vara glatt och inte klibbigt. Det går också att kontrollera genom att lyfta huden på hjässan eller i nacken som i normalla fall drar sig tillbaka snabbt.

Recept på vätskeersättning att blanda hemma:

 • 1 liter vatten
 • 1 matsked druvsocker
 • 1 tesked salt

Förstoppning kan ge kräkningar

Förstoppning kan ge kräkningar och drabbar ofta innekatter som rör sig för lite. Ibland kan också sjukdomar och förändringar i ryggen som gör det smärtsamt för katten att bajsa vara en orsak.

– Förr rekommenderade man paraffinolja vid förstoppning men det gör inte jag eftersom det händer att vi får in katter som fått lunginflammation efter att paraffinolja kommit ner i luftstrupen. Paraffinoljan är nämligen helt smakfri och stimulerar inte sväljreflexen. Då är det bättre att testa med Laktulos eller Vi-Siblin som är receptfria läkemedel för människa.

Andra orsaker till mag- och tarmproblem

Om din katt inte blir bättre trots svält och specialkost eller får ständiga återfall bör du söka hjälp hos veterinär eftersom det då kan finnas en bakomliggande orsak till mag- och tarmproblemen.

Några möjliga orsaker är:

 • Foderintolerans
 • Genetiska sjukdomar
 • Parasiter (tritrichomonas)
 • Magsår
 • Tumörer
 • Virusinfektioner (t.ex. parvo-, corona- och rotavirus)
 • Bakteriella infektioner (t.ex. salmonella)
 • Inälvsmask
 • Bukspottkörtelinflammation

När ska man söka vård?

 • Om kattens allmäntillstånd blir dåligt (feber, mycket slö eller uttorkad)
 • Om du misstänker att katten svalt ett främmande föremål
 • Om katten kräks upp vatten trots att den bara får små mängder
 • Om katten är mycket ung eller gammal och snabbt blir uttorkad
 • Om kräkningarna eller diarrén blir mycket blodblandad (lite ljust blod är inte farligt)
 • Om det inte ger med sig trots skon/specialkost eller om katten får återfall