Frågorna och svaren kommer ifrån Agrias veterinärchatt på Facebook den 5 juni 2013.

Rött tandkött som blöder

Jag har en katt som är nu 2 år, hans tandkött är rött och jag brukar borsta dom men han börjar blöda, har börjat även att använda Hexarin men när jag gnuggar så blöder han. Han är undersökt och man hittar inget fel. Vad kan orsaken vara och ska jag fortsätta med att använda Hexarin? Och att borsta tänderna.

Det är jättebra att du borstar tänderna på din katt men det låter inte bra att tandköttet blöder. Jag kan fundera över om tandborsten är för hård, om katten reagerar på Hexarinse till exempel. Det finns veterinärer som är särskilt intresserade av tänder och tandbehandling så jag rekommenderar ett besök hos en sådan veterinär.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Rött tandkött

Hej jag har en 2 årig bondkatt som har tandproblem hon har rött tandkött men hon har fina vita tänder, och hon vill inte äta torrfoder hon går helldre och äter platspåsar och annat jag borstar tänderna på henne med en tandkräm jag köpt på djurmagasinet , vad kan jag göra så hon vill äta torrfoder och inte har ont i tänderna?

Om jag tolkar det rätt har din katt tandköttsinflammation vilket är relativt vanligt. En möjlighet att vara att istället eller som komplettering till tandborstning - att badda tandköttet med tx Hexarinse. Du kan använda tops. katter kan vara petiga med maten. Det finns flera olika sorter foder som sägs motverka tandsten så du kan testa några stycken från de stora tillverkarna. De flesta har smakgarantier. Det bästa mot tandsten är dock tandborstning.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Slagit av tanden

Hej! Har en 4 årig innekatt. Han har slagit av en liten bit på ena hörntanden. Är extremt kelig så han stångar hårt mot all möjligt. Förmodligen är det så den gått av. Bör det åtgärdas? Han verkar inte ha obehag av det. Tänker mest om det isar?

Det är svårt att säga säkert när jag inte kan se katten, jag förslår att du bokar tid hos en veterinär för bedömning om det behövs åtgärd eller inte. Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Vanlig tandborste till katter?

Hej! Jag jobbar i en livsmedelsbutik och kunder har frågat mig om det är ok att borsta tänderna på en katt med en vanlig tandborste. Är detta ok?? Eller måste de köpa en 'katt-tandborste'?

En vanlig tandborste är helt ok men rekommendera en tandborste avsedd för barn då kattmunnar inte är så stora! Däremot rekommenderas inte tandkräm för människor (inkl barn). Använd tandkräm för katt eller borsta utan tandkräm.
Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

FORL och IDB

Hej Lotta! Jag har en fråga kring FORL och IBD på katt. Min siameshona fick diagnosen IBD sensommaren 2011 och året därpå upptäcktes forl och konstaterades i hennes munn, nu finns det endast 4 tänder kvar. Finns det något samband mellan dålig munn och dålig/känslig mage? Jag har hört att om munnhälsan är dålig så är inte tarmarna i balans som hos en frisk katt. Kan detta stämma? Att hennes IBD kan ha uppkommit på grund av hennes väldigt dåliga mun? (nu innan det drogs en massa tänder förra månaden.) Hon har ingen allergi och inte sett något mönster i hennes kräkningar som kan ge mig svar på varför hon gör det. Hon har fått kortison men detta enligt mig har inte hjälpt efttersom hon fortfarande spytt i bland. Det ska tilläggas att hon var frisk som en nötkärna innan 2011. Tacksam för svar!

Såvitt jag vet har ingen kunnat visa samband mellan FORL och IBD. FORL är tyvärr en vanlig diagnos bland våra katter, och siameser är också "utsatta" för magtarmproblematik inte minst IBD.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

FORL - men ingen smärta

När jag vaccinerade mina katter senast sa veterinären att han misstänkte att den ena hade tandsjukdomen FORL. Jag kan inte se att han skulle ha ont eller på något sätt bete sig som att han har besvär med sina tänder, som att tex tappa torrisar när han äter eller liknande. Vi borstar båda katternas tänder varje dag. Bör jag ändå göra en ordentlig kontroll av detta? Jag tvekar då han varit en del hos veterinär pga kristaller i urinen så jag vill inte utsätta honom för besök i onödan och att jag har tidigiare haft extremt höga veterinärkostnader för min andra katt som var skadad under en lång tid. FORL går ju inte på färsäkringen. Självklart kommer min katts välmående i första hand och därför är jag intresserad av din åsikt.

Jag förstår att du inte vill söva din katt "i onödan". Vissa former av FORL kan vi misstänka med blotta ögat, för andra former måste katten röntgas i narkos. Eftersom du inte upplever att din katt har bekymmer föreslår jag att du ber din veterinär förklara lite bättre vad det är som gör att han rekommenderar dental (tand)röntgen. Då kan det vara lättare att fatta ett beslut.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär