-          Katter gillar att vara ute när det är fint väder. När de är ute och rör på sig ökar risken att komma i konflikt med andra katter vilket lätt resulterar i bitskador och bölder, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.   

Vanligare på sommaren

Enligt Agrias statistik är sårskador och olyckor den vanligaste anledningen till att huskatter får uppsöka veterinär, och på sommaren när utekatter spenderar mer tid ute syns en ökning. Självklart kan även katter som bor inomhus med andra katter hamna i bråk, men det förekommer inte lika ofta.

Leta efter sår och bölder på utekatten

Om du har en utekatt är det bra att ta för vana att känna igenom katten varje dag. Ibland syns bitsåren med blotta ögat, men ibland är såren små och då upptäcker du inte att katten varit i slagsmål förrän det bildats en böld.

Om du hittar du en bitskada, en svullnad eller en böld ska du kontakta din veterinär för att undersöka om skadan behöver behandlas. Känn igenom katten noggrant och var observant, även små bitskador kan behöva tas omhand.

Varför bildas en böld?

Anledningen till att det bildas en böld är att ett kattbett ofta läker ihop ganska snabbt. Då kan bakterierna som kom med kattbettet göra att var bildas, och eftersom huden har läkt igen så har varet ingenstans att ta vägen.  Då bildas en böld under huden som behöver tas om hand av veterinär.

Undvik kattslagsmål

Det är inte lätt att förebygga kattslagsmål bland utekatter. Det allra mest effektiva är att ha uppsikt över sin katt. Men har du inte redan kastrerat din utekatt är det klokt att göra det. Kastrerade katter brukar inte vara lika benägna att hamna i bråk, även om revirstrider kan förekomma bland alla katter.

Slåss din katt med grannens katt? Då kan det vara en lösning att komma överens med grannen om att låta katterna vara ute på olika tider. Då slipper de helt enkelt träffas.