Frågorna och svaren kommer ifrån Agrias veterinärchatt på Facebook den 5 juni 2013.

Allergisk mot foder

Jag har en katt som är fodermedelsallergisk; vill inte ge kortison i "onödan". Vad är det senaste på allergimedicinfronten till katt?

Behandlingen består egentligen av att undvika de beståndsdelar i fodret som katten inte tål. Dvs har du gjort en eliminationsdiet o kunnat identifiera vad katten inte tål? Det är inte alltid så lätt med katter. Det finns kommersiella foder som är hypo-allergena - diskutera gärna med din veterinär vilka de foder de har på kliniken (de fodren finns endast hos veterinär). En möjlighet är att laga egen mat men det kräver att bra recept så att katten får i sig alla näringsämnen. Kortison ges vid allergier - målet är att ge kortisonbehandling varannan dag i en så låg dos som möjligt. Ibland kan läkemedel som histamin eller Sandimmun fungera. Prata gärna med din veterinär.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Hostattacker

Min honkatt på ca 2 år började få hostattacker för någon månad sedan, jag avmaskade henne med milbemax med två veckors mellanrum, skickade in avföring men inget spår av mask/ägg. Måste hostan betyda något - typ astma, eller kan få hostattacker ändå? Hon har hostat någon gång även eter avmaskningen. Tänker på våren = pollen.. (innekatt med tillgång till innätad balkong).

Bra att du började med avmaskning. Astma är inte helt ovanligt på katt - katter kan reagera på olika saker i omgivningen såsom pollen, sand i lådan (du kan testa tex pellets istället), rökning, hårsprayer med mera. Katter kan också hosta pga infektioner - då rinner ofta ögon och nos samtidigt. Kontakta veterinär om din katt fortsätter att hosta.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Klåda runt ögonen på sommaren

Min ena katt verkar stöta på något när han är ute som ger klåda runt ögonen. Bara sommartid. Det blir skorvigt och svullet och i värsta fall kliar han på det. Vi har tvättat med rent vatten. Men jag funderar på om det kan vara någon sorts allergi och om man ger djur antihistamin för att förhindra eller lindra?

Visst kan katter reagera mot ämnen i sin omgivning, och medicinsk behandling kan hjälpa. Ge dock aldrig av din egen medicin till katten utan kontakta din veterinär först för att se så att det inte är något annat. När det gäller läkemedel tål inte katter alla läkemedel vi (eller hundar) tål, de kan till och med dö av till exempel paracetamol (Alvedon etc). Ibland kan de få samma läkemedel som vi men då i en annan dos och kanske dosintervall.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär