Katten Nemos promenad kostade 20 000

Katten Nemo var bara ute en kort stund. På sin väg hem klättrade han över ett staket, något som de flesta utekatter gör titt som tätt. Denna gång fastande dock hans ena ben och olyckan var ett faktum.

En sommardag satt Cilla och hennes familj på radhusets uteplats och åt middag. Deras katt Nemo, en ett år gammal orientalisk korthår, svansade runt och utforskade de närmsta omgivningarna.

– Nemo har precis börjat träna på att vara ute så han går inte så långt ifrån tomten ännu, berättar matte Cilla.

På kvällen när hon ropade in Nemo hörde hon hans halsbandsbjällra plinga på övervåningen och förstod att han redan var inne.

– Han sov i sin korg när vi i familjen kom upp för att lägga oss men när han fortfarande låg där på morgonen tyckte jag det var lite konstigt, berättar Cilla. Och när jag skulle släppa ut honom såg jag att han inte kunde stödja på vänster bak.

Så det var bara att åka akut till djursjukhuset.

– Det var en jättevarm sommardag och att sitta i ett väntrum i tre timmar med en skadad katt var ingen höjdare men såklart absolut nödvändigt, säger Cilla.

Veterinären kände igen Nemo

Veterinären kände igenom Nemo som tydligt talade om att han hade ont i sitt ena bakben. Nemo röntgades och på bilden syntes en mindre fraktur högt upp på vänster bakben.

– När han opererades dagen därpå visade det sig att brottet var betydligt värre än vad veterinären först trott.

Knäskålen var delad och det fanns också en del lösa benbitar. Operationen blev avancerad och veterinären var tvungen att skruva ihop benet på flera ställen. Nemo fick stanna på djursjukhuset i fyra dagar.

– Vi fick hem Nemo med ett stort operationssår, smärtstillande medicin och en ordination om sträng burvila i 6-8 veckor, berättar Cilla.

Eftersom Nemo skadat sig utomhus är det ingen förutom han själv som vet exakt hur olyckan gick till. Cilla och veterinären misstänker dock att han fastnat i en spjäla i staketet på sin väg hem.

– Antagligen har han försökt hoppa ned trots att benet suttit fast och på så vis brutit det.

Hittills har Nemos veterinärvård kostat drygt 20 000 kronor. Lyckligtvis är Nemo försäkrad med Agrias bästa kattförsäkring. Cilla har valt att ha den lägsta självrisken så totalt har hon endast betalat 3 100 kronor själv.

– I Nemos försäkring ingår också medicinen vi fått utskriven på recept. Dessutom kommer det med största sannolikhet bli frågan om rehabilitering när skadan är läkt och Agria Plus ersätter även sjukgymnastik och simning med upp till 6000 kronor.

Nemo är "inte bara en katt"

Om Nemo inte varit försäkrad tror Cilla att familjen på ett eller annat sätt försökt skaffa fram pengar för att betala Nemos veterinärvård.

– Avlivning har aldrig varit ett alternativ, speciellt inte eftersom det är min sexåriga dotters katt.

Att säga; ”det är ju bara en katt” tror Cilla är lätt så länge det inte handlar om ens egen katt.

– När Nemo varit jobbig och klättrat i gardinerna har även jag tänkt så men när han väl låg där på djursjukhuset svårt skadad känner man inte så. Då saknade jag honom massor och tänkte bara på hur mysigt det faktiskt är att ha en liten katt i huset, avslutar Cilla.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg