Julen en farlig helg för katten

Foto: Sara Setterwall
Hyacinter, levande ljus, julnötter och krusiga presentsnören. De hör alla julen till, men gör också julen farlig för Sveriges 1,2 miljoner katter. På Agrias webbplats presenteras de största hoten för våra fyrfotade vänner.

För katten är julen med glitter, prassligt papper och krusiga snören en dröm – som snabbt kan förvandlas till en mardröm. Då finns ett överdåd av julpynt som katten i sin ystra lek kan skära sig på eller som kan fastna i svalget eller magen.

– Man slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Han nämner både garntrådar, guldringar, påsklämmor, nötter och nappar som exempel.

Farliga blommor och levande ljus

Flera av julens populära julblommor – hyacinterna, mistelns bär och julgranens vatten är också potentiella faror för katten. Om katten visar symptom på förgiftning – om den dräglar eller kräks – bör man omedelbart kontakta veterinär.

Levande ljus, som ofta sprider stillsamhet och ro, kan vara en fara både för katt och människor. En yvig svans, eller nyfiken nos kan resultera i både svedda morrhår och brännskador på resten av katten. Ett omkullvält ljus kan orsaka brand.

Men visst kan kattägare också fira en traditionell jul, med allt vad det innebär.Här på Agrias webbplats presenterar vi hur man undviker de största farorna

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg