Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Därför bör du vara lite försiktig med vilka sorts växter du köper hem om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

Här är några av de vanligaste växterna som kan vara farliga för din katt:

Krukväxter

Giftiga

Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Julros
Oleander
Änglatrumpet
Hyacint

Mindre giftiga

Amaryllis
Azalea
Cyklamen
Hortensia
Korallbär

Irriterande växtsaft

Flitiga lisa
Fredskalla
Gullranka
Prickblad
Rosenkalla

Snittblommor

Giftiga

Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
Ginst
Liljekonvalj
Påsklilja
Hyacint

Mindre giftiga

Amaryllis
Anemon
Hyacint
Iris
Mistel
Vallmo

Irriterande växtsaft

Kalla
Rosenkalla

När ska jag kontakta veterinär?

Kontakta veterinär om din katt uppvisar symtom på förgiftning. För att lättare ta reda på om det är någon fara eller inte - försök att ta reda på:
  • Vad din katt har fått i sig
  • Hur mycket den har fått i sig

Rådgör med en veterinär om du är osäker. Om du behöver uppsöka veterinär är det bra att ta med så mycket information som möjligt om vad och hur mycket din katt har ätit. 

Tecken på förgiftning

Om katten visar tecken på förgiftning, har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta sin veterinär då de kan ge katten bestående njurskador. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.