Fritt fall krossade katten Minis ben

En dag hände det som bara inte får hända innekatten Mini. Under ett obevakat ögonblick föll han ut genom ett öppet fönster. Matte Linda Flodin är idag tacksam över att Mini lever. Och att hon hade en försäkring som täckte det mesta av kostnaderna.

Minis matte Linda Flodin minns att kyrkoklockorna i Södertälje precis slagit tolv när olyckan var ett faktum. Det var en mycket varm augustidag och hon hade öppnat fönstret för att vädra medan innekatterna Mini och Maja tog sig en tupplur. Plötsligt hörde hon en duns och när hon tittade ut genom det öppna fönstret ropade en kvinna till henne och frågade om hon visste vems katten var.

– Jag svarade att det är nog min. Sen slängde jag igen fönstret och rusade ned på gården, berättar Linda.

Två alternativ för Mini

Under Lindas lägenhet ligger en kontorslokal och när hon klev in där kom Mini hasandes mot henne i korridoren. Linda förstod direkt att Mini var allvarligt skadad och ringde sin närmsta veterinär som rekommenderade henne att åka till Stockholms Södra Djursjukhus.

– Där röntgades Mini och det konstaterades att han hade ett mycket komplicerat benbrott.

Personalen informerade Linda om att det fanns två alternativ för Mini. Det ena var att låta Mini somna för gott där och då vilket Linda inte ens ville höra talas om.

– Det andra alternativet var att åka till Strömsholms regionsdjursjukhus för att operera honom. Jag frågade om veterinären tyckte det var djurplågeri att försöka rädda Mini men eftersom han var en så pigg och frisk katt i övrigt tyckte hon inte det.

Ringde Agria direkt

Veterinären påpekade dock att det inte skulle vara en billig historia och gjorde bedömningen att en operation skulle kosta runt 30 000 kronor.

– Så vitt jag visste har jag dock ett högt försäkringsskydd, säger Linda.

Linda lånade en dator på kliniken och surfade in på agria.se för att kontrollera vad hennes försäkring skulle täcka. För att vara på den säkra sidan ringde hon också en handläggare som informerade henne om att hennes försäkring borde täcka kostnaderna för att operera Mini.

– När vi fått det beskedet satte vi oss i bilen och körde direkt till Strömsholm.

Benet trasigt igen

På Strömsholm såg man att Mini hade blod i lungorna och att hans högra framben krossats precis ovanför armbågen.

– De opererade honom och han fick stanna kvar för observation. Efter ett par dagar ringde veterinären och sa att Mini verkade längta hem och att jag kunde hämta honom.

Mini var tvungen att hålla sig mycket stilla så Linda specialtillverkade en liten inhägnad åt honom av en spjälsäng och en bordskiva. I början såg allt ut att gå fint men efter några dagar fick Mini feber och Linda fick ta honom tillbaka till veterinären. Det visade sig att benet var trasigt igen.

Fyra månader av läkning

– Minis fraktur hade glidit isär. Eftersom det var så många små benbitar som skulle hållas ihop var det svårt att få lagningen att fästa ordentligt. Mini opererades igen och den här gången valde veterinären att sätta en ställning utanpå benet med fyra stift in i skelettet för att stabilisera det, berättar Linda.

Efter fyra månader med bland annat fyra antibiotikakurer, fem nedsövningar och ständig försiktighet för den alltmer uttråkade Mini blev det äntligen dags att ta bort ställningen och stiften.

– Läkningsprocessen hade gått smidigare än väntat och röntgen visade att benet läkt bra.

En dyr historia

Kostnaden för Minis veterinärvård översteg 60 000 kronor och av Agria har Linda hittills fått drygt 56 000 kronor. Eftersom Mini är försäkrad i Agria Plus Veterinärvård har Linda förutom ersättningen för veterinärbesöken fått betalt för Minis mediciner och de remitterade resorna hon gjort till och från Strömsholm.

– Jag är glad att jag var så klok när jag valde försäkring, säger Linda. Jag har haft katt tidigare och vet av erfarenhet att det är värt att lägga lite extra pengar på en bra och omfattande försäkring. Några tior extra per månad kan göra stor skillnad i vilket skydd man har när olyckan väl är framme.

Idag mår Mini bra igen och i dagarna fyller han två år. Då ska Linda ordna räkfrossa för sig och katterna.

– Mini är en riktig lyxlirare. Förutom räkor så älskar han grillchips och pizza, skrattar Linda och stryker sin fina Mini över ryggen.

Fotnot

Varje år får Agria in fler och fler skadeanmälningar gällande katter som fallit ned från fönster och balkonger och skadat sig. Många av olyckorna beror på att fönster och dörrar stod öppna under lång och obevakad tid.

– Skador som uppstår i samband med fallet är ofta väldigt svåra och har en lång konvalescens, säger Stefan Marteliisson, skadespecialist på Agria.

Agria uppmanar alla kattägare att använda fönsterhakar och balkongnät för att förhindra att tragiska fallolyckor inträffar.

– Om ägaren inte gjort sitt bästa för att förhindra att katten skadar sig kan man få sänkt ersättning, säger Stefan.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg