Alla fästingbett är inte farliga

Har du en utekatt kommer fästingarna som ett brev på posten när sommaren närmar sig. När du hittar säsongens första fästing på din katt är det viktigt att komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av smitta. De flesta fästingar bär inte på smittor och att din katt blir fästingbiten behöver inte betyda att den blir sjuk.

Eftersom det förekommer att fästingar smittar katter med främst anaplasma, är det dock klokt att ta för vana att dagligen söka igenom kattens päls och använda fästingmedel. Hittar du en fästing? Då ska du ta bort den direkt.

Var noga med vilket fästingmedel du väljer

Det finns flera sorters fästingpreparat du kan använda för att skydda din katt. På apoteket finns bland annat spray, spot on-preparat och fästinghalsband. Ta dig tiden att läsa på och välj sedan det som passar dig och din katt bäst.

Det är viktigt att du läser noggrant på förpackningen på det preparat du tänker använda för att kontrollera att det är avsett för just katter. Var också noga med att använda rätt styrka. Det finns nämligen fästingpreparat avsedda för hund som är dödliga för katter.