Chatt med Agrias kattveterinär Lotta Möller

Idag kunde de som ville chatta med Agrias veterinär och kattspecialist Lotta Möller. Läs alla bra frågor som kom in tillsammans med deras svar här.

Mun och tänder

Hur kan jag förbättra kattens munhygien?

Har en kattflicka på 2 år som har fått diagnosen Stomatit, tandköttet var väldigt rött och det blödde så hon fick gå på medicin som gav resultat att det slutade att blöda och det mörkröda tandköttet gick tillbaka lite i nyans men att det fortfarande inte blivit bra. Undrar nu om det kan gå tillbaka och bli värre eftersom hennes medicinperiod som veterinären ordnade är slut och vi ska träffa en tandspeciallist först om 4 veckor? Finns det något annat som man bör tänka på som kan både hjälpa tandköttet och förbättre munhygienen? kan tillägga att hon också har tandsten.

Sannolikt kommer tandstenen att åtgärdas vid nästa besök. Det kan vara bra att badda tandköttet med en lösning såsom Hexarinse, tex med hjälp av tops. Lösningen kan behöva spädas för att inte irritera. Det finns även andra lösningar som din veterinär kan rekommendera (beroende på deras sortiment). Tandborstning eller att "borsta" tänderna med hjälpa av tops, kompress eller liten tandborstning kan vara bra. Använd tandkräm för katt eller ingen tandkräm alls. Obs det tar tid att vänja katten vid tandborstning. En viktig del är också att tandsten avlägsnas med ultraljud hos veterinär. Det finns katter som trots detta har stora problem av sin mun. Det finns fall där vissa tänder måste dras ut, men det görs inte som första åtgärd.
Lotta Möller leg.vet

Bör min katt få vård för brutna hörntänder?

Jag har en katt som brutit av bägge sina hörntänder, behöver han söka vård för det? Han mår som vanligt och får nu mjukmat.

Jag tycker att du åtminstone ska visa upp honom för en veterinär. Om frakturen nått pulpan kan tanden infekteras och behöva åtgärdas, är endast en mindre ytlig flisa borta behövs kanske ingen åtgärd. Lotta Möller leg.vet

Hur ger jag min katt bättre munhälsa?

Hej Lotta! Jag har två katter hemma vara den ena har lite irriterat tandkött längs med tänderna. Jag borstar deras tänder om inte dagligen så i alla fall varannan dag. Finns det något mer jag kan göra för att bidra till bättre munhälsa hus min katt?

Du är en exemplarisk kattägare! Det bästa vi kan göra för katters munhälsa är att borsta tänderna dagligen till varannan dag. Katterna kommer sannolikt ändå att utveckla tandsten så småningom - så låt en veterinär ta bort det när det blir aktuellt.
Lotta Möller leg.vet


Foder och vikt

Är Friskies farligt?

Jag har haft katt i hela mitt liv och alla har blivit gamla och friska, mina nuvarande på sju och fyra år, har t.o.m. stor rabatt på försäkringens självrisk eftersom de aldrig drabbats av några åkommor. Jag har givit dem Friskies torrfoder ända sedan det kom ut på marknaden för över 20 år sedan men trots att de mår så bra säger alltid veterinärer att Friskies är farligt. Varför?

Ja, det får de nog svara på själva. Med tanke på att dina katter ätit det så länge verkar det fungera bra för dem.
Lotta Möller leg.vet

Hur kan jag få min katt att gå ner i vikt?

Har du något bra tips hur vi kan få våran ena katt att gå ner i vikt? Har 2 katter till som är normalviktiga.

Jag tycker det generellt kan vara bra att prata med en kostrådgivare på klinik/djursjukhus. Dels för att uppskatta hur mycket katten ska gå ner i vikt, dels under vilket tidsförlopp. Katter får inte banta fort! Det kan de bli sjuka av. Är din katt överviktig tycker jag förstås att det är bra att hjälpa honom/henne att minska i vikt. Du får tips hos kostrådgivaren om lämpligt foder - det finns mängder av foder - alla lämpar sig inte för viktminskning så det är svårt att säga något generellt. Öka aktivitet i form av lek, klätterträd är bra. Har du en katt som är inomhus mest kan du kanske lära honom att gå i koppel ute för att öka aktiviteten.
Lotta Möller leg.vet


Vaccination

Hur många vaccinationer ska min katt ha?

Vad är det som gäller för en vuxen katt som har levt ute i flera år och sen ska komma in till en familj: ska den dubbelvaccineras dsv 1 gång + 1 gång efter 4 veckor, eller räcker det med en vaccination för att ge grundskydd? Olika veterinärer säger olika saker.

Jag gissar att du inte vet om han/hon är vaccinerad tidigare. Jag föreslår att du pratar med din veterinär - det kan variera beroende på vilket vaccin veterinären har, och om du väljer att vaccinera både mot kattpest och sk kattsnuva.
Lotta Möller leg.vet


Sjukdom och skada

Kan blodprovet ställa till problem?

Hej! En fråga om giftstruma: Det står i er information att om man tar T4-värde för misstänkt giftstruma på en katt med njurinsufficiens , så kan det visa falskt negativt pga njusrvikten. Hur stor är den risken, och minskar den om man tar om T4-värdet någon vecka senare?

Det går förstås att upprepa provtagning av både sköldkörtelvärde och njurvärde i tveksamma fall. Vid giftstruma inleds normalt alltid medicinsk behandling, katten medicineras med tabletter för att sköldkörtelnivåerna ska sänkas till det normala. I det skedet brukar också njurvärden kontrolleras.
Lotta Möller leg.vet

FIP - hur snabbt går det?

Hej! Kan en katt som utvecklar FIP bli riktigt akut sjuk fr en dag till en annan, ex kraftig dyspne med andningsfrekvens på uppåt 45-50? Inga symtom innan. /Anna

Våt FIP kan ha ett mycket snabbt förlopp. Generellt gäller dock att när vi ser symtom på sjukdom "akut" en dag - så har sjukdomen redan påbörjats en tid innan. Även om vi inte kunde se det. Hur lång tid som fortgått beror förstås på vilken sjukdom det gäller.
Lotta Möller leg.vet

Vad kan jag göra åt nästäppan?

Hej! Min kisse har en herpesinfektion och har behandlats för det. Men han är så tät i näsan jämt, finns det något mot nästäppan?

Herpes är besvärligt eftersom det är en kronisk infektion som katten i princip inte blir botad av. Symtomen kan dock komma och gå. Vid stora bekymmer kan olika läkemedel provas - men det finns egentligen inga garantier för att något är effektivt, men kan lindra för stunden. Jag tycker att du ska prata med din veterinär som utrett katten och se vad som testats och vad ni skulle kunna prova härnäst.
Lotta Möller leg.vet

Kommer de också att få FIP?

Hej. jag har haft en katt som dog i fipp flr ca ett år sedan. har två övriga katter hur stor är chansen att dom också får det eller att dom har coronaviruset?

FIP är en förfärlig sjukdom. Det finns dock inget som säger att dina två kvarvarande katter kommer att få FIP. Corona-virus har de med all säkerhet varit utsatta för, men det handlar också om kattens eget immunförsvar. Har katten en bra immunförsvar finns goda möjligheter för att katten inte ska insjukna i FIP. Det brukar rekommenderas att slänga kattlådor mm då en katt dött av FIP. En god idé är att inte ha för många katter - jag menar inte att tre katter är för mycket - men FIP utvecklas gärna i miljöer där det finns många katter och därmed ofta stress. Det är därför bra att ha en lite grupp katter och gott om kattlådor där det rengörs ofta.
Lotta Möller leg.vet

Kan det vara skabb?

Min kattunge på tolv veckor har svart smuts i öronen men ingen klåda. Kan det ändå vara skabb?

Öronskabb kliar som regel en hel del, men det finns alltid individvariation. Det kanske ändå är dags att vaccinera - be då veterinären titta efter skabbdjur.
Lotta Möller leg.vet

Vår katt haltar - ska vi uppsöka veterinär?

Hej Lotta! Efter att våran katt hade varit ute i ungefär ett dygn gjorde jag ett par försök på att ropa in henne inatt, då fann jag henne komma haltandes ur en buske på husknuten.

Hon har svårt och gå och haltar jättemycket på höger bakben, men finns inga som helst sår eller synliga skador. hon är fortfarande väldigt tillgiven och kelen, äter osv. men är väldigt tyst, inte gjort ifrån sig några ljud alls och har som sagt väldigt svårt att gå!

Hur bör vi gå till vägar? Bör man avvakta eller ta kontakt med djurkliniken direkt? Om vi bör avvakta ska vi försöka hålla henne inne och låte henne gå på lådan istället? Tusen tack för ditt svar!

Du beskriver henne som att hon har riktigt ont i sitt ben - och beter sig annorlunda (är tyst - tolkar din info som att hon normalt pratar mera?). Jag rekommenderar dig att uppsöka veterinär med din katt.
Lotta Möller leg.vet


 

Allergi

Kan katter vara allergiska mot mygg?

Allergi mot mygg. Kan man läsa om det någonstans? Är det en vanlig allergi? Hur vet man om en katt har allergi mot mygg?

Tveksamt om just allergi mot myggor är så vanligt. Katter kan dock bli mygg- och knottbitna, tex vid öronbaserna där det inte finns så mycket päls. Det är också tänkbart att de kan bli överkänsliga mot myggsticken men så vitt jag vet finns inte mycket skrivet om detta.
Lotta Möller leg.vet


Övrigt

Mina katter bråkar

har tagit hand om en hittekatt, hona. har sedan tidigare en kastrerad hankatt. honan är mkt aggressiv och fräser åt hanen. 2 dgr har gått nu o de bråkar ff. kommer det gå över?

Agria Djurförsäkring Katt: Det finns inget självklart svar på det. Bara två dagar har gått hittills, det är inte särskilt lång tid. Du kan fortfarande ha lite tålamod. Köp gärna Feliway och applicera i elkontakter, gärna i flera rum om du har stora utrymmen. Katterna kan behöva tid. Det finns katter som aldrig kommer överens men andra blir goda vänner eller lär sig att tolerera varandra. Sedan kan det vara en annan sak om din nya katt accepterar att "flytta in " hos dig, från att ha varit utelevande. Läs gärna mera om kattbeteende på www.icatcare.org
Lotta Möller leg.vet

Min katt jamar

Hej. Min älskade katt Lakrits börjar jama 45 min före middag. Kan man göra något åt detta?

Agria Djurförsäkring Katt Prova att ge honom en lite god mat?
Hälsningar Lotta Möller leg.vetNu är chatten över för denna gång. Tack för alla era bra frågor! Nästa kattchatt blir den 28/11 2013 kl. 14-15. Varmt välkomna tillbaka med era frågor då!

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg