Frågorna och svaren kommer ifrån Agrias veterinärchatt på Facebook den 5 juni 2013.

Kissar på olämpliga ställen

Hej! Jag har en fertil norsk skogkatt som var 1år i april mån. Hon löper var 3: dje vecka men har hoppat över denna gången. Mina planer är att jag ska para henne lite senare men nu har hon börjat kissa på olämpliga ställen. Jag har lämnat urinprov hos veterinär men det visade inget. Har ingen ny sand mm. Och inga övriga förändringar i familjen. Vad ska jag göra?? Och varför gör hon så??

Det är bra att ni utesluter urinvägsinflammation/infektion. Vissa honkatter markerar när de är fertila vilket en av mina honor har börjat göra. Hon slutar när jag givit henne p-piller vilket kanske inte är helt optimalt men jag ser inte att jag har ett annat val. Kanske kan Feliway vara till hjälp? Stimulera till ökad aktivitet?

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Skriker och kissar i protest

Hej, vi har två katter som är snart 3 år och syskon, de är två honor och den ena av dem har börjat skrika och kissa vid dörren sedan vi började gå ut med dem i koppel som i protest. Vi testade att skaffa två lådor och Feliway och de har hjälpt i 6 månader, men nu har problem börjat igen. Kan tillägga att den katten som inte kissar är mycket mer dominant över hon som kissar vid dörren. Vad kan vi göra för att bli bukt med detta problem?

Katter som får prova på utelivet kan "fastna" för det. Jag förmodar att du bor så att du inte har för avsikt att låta katterna vara ute (utan koppel?) Är dina katter okastrerade?

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Vi bor på andra våningen i stort lägenhetsområder och kan tyvärr inte släppa ut dem, båda är steriliserade.

Så mycket stimulans som möjlighet inomhus i form av tex klätterträd, hyllor får bli mitt korta svar. Jag rekommenderar läsning av Sarah Heath om du vill läsa mera om kattbeteende.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär

Katterna kommer inte överens

Hej!! Detta är säkert ett vanligt problem. Men jag har 2 hankatter (kastrerade) på 6 år som jag har haft sedan de va små. Men för 3 månader sedan köpte vi en liten Maine Coon kille. Mina katter kom inte alls överens med honom. Tänkte att det borde gå över efter ett tag. Nu har det gått 3 månader och min ena katt fräser och slår mot kattungen hela tiden. Är utekatter allihopa. Finns det något man kan göra för att de ska bli sams?? Eller ska jag låta det gå ett tag till??

Ett mycket kort svar: har du testat Feliway, feromoner för katt? Du kan köpa dessa ampuller o sätta i elkontakten i några av rummen hemma.

Hälsningar Lotta Möller, leg. veterinär