Löpet är en jobbig tid för både katt och ägare

När våren närmar sig och dagarna blir allt längre börjar många honkatter löpa för första gången. Förskräckta kattägare ser förbryllat på när den vanligtvis lugna och blyga katten blir som förbytt av alla hormoner.

Katten går hukad med svansen åt sidan, rullar runt på golvet och ropar högt för att locka till sig trånande hankatter. Honor äter också ofta väldigt dåligt samt urinmarkerar inomhus under höglöpet som vanligtvis pågår i fem till åtta dagar. Det är en stressig period och katter som löper ofta riskerar att magra av, tappa päls och må dåligt.

Inte heller för kattägarna är löpet en trevlig tid. Ofta ropar honorna efter hankatter under dygnets alla timmar vilket gör att husse och matte får sin nattsömn störd.

Dags att kastrera?

Även om löpande katter lite skämtsamt ibland kallas marskatter så löper honkatter inte enbart på våren. En hona kan löpa från en till två gånger per år till så ofta som varannan vecka, året runt. Har du inte tänkt använda din katt i avel så är det därför en bra idé att kastrera.

Att honan bör få en kull är en seglivad myt

Förr hävdade man att honkatter mådde bäst av att få en kull med kattungar innan kastration, men det finns ingen sanning i det påståendet. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet för att förhindra slickande på såret. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Du kan normalt sett kastrera din honkatt redan vid fyra månaders ålder så länge hon är frisk att genomgå operationen.