Fenomenet förekommer hos katter som avskiljts för tidigt från sin mamma men även hos stressade eller understimulerade katter. Många biter och suger på allt, t ex dörrhandtag och elektriska ledningar, andra enbart på ylle eller fårskinn, som innehåller lanolin och påminner om ett sekret som utsöndrades från mammans bröstkörtlar och som en för tidigt avskild unge längtar efter i vuxenlivet. Genom att suga på yllet och blöta ner det, förhöjs lukten av lanolin.

Pälsslickare

Det finns fler orsaker till varför katten slickar fram t o m kala fläckar på huden. Beteendet kan bero på:

  • Smärta i bukhålan (urinblåsa eller tarm)
  • Parasitangrepp med klåda
  • Allergi
  • Någon form av näringsbrist (mineralbrist?)
  • Psykiska orsaker, t ex stress och oro (katter tar ofta till sig ett från början normalt beteende att slicka sig för att skapa trygghet under påfrestande perioder. Driften att suga /sysslolöshet/ för att trösta sig finns kvar hos många vuxna tamkatter).
  • Många äldre katter, särskilt de, som har någon form av njursvikt, har ofta också blodbrist och utvecklar en vana att tugga på olika föremål. Genom tillsats av järn i kosten, som bör ordineras av veterinär, kan man få bort denna ovana.

I första hand bör allt onormalt pälsslickande utredas av en veterinär.

Textilätare

Att äta ylle/ull är det mest bisarra beteendeproblem man kan hitta hos innekatter. De flesta äter textilier redan som kattungar, ofta vid 2-8 månaders ålder. En del nöjer sig inte med ull (kläder och fårskinn) utan utökar sitt tuggande på bomull och ibland t o m på syntetmaterial och läder, men oftast rör det sig om ägarens kläder – vanligen nyligen burna, men handdukar och möbeltyg kan också gå an. Beteendet uppmärksammades på 1950-talet. Då trodde man, att det var begränsat till vissa avelslinjer hos siameser. Senare forskning har visat, att andra orientaler, Burma-katter och i sällsynta fall blandraskatter och vanliga huskatter hänger sig åt detta frosseri. Tendensen har ingenting att göra med vare sig kön eller kastrering.

Förvånansvärt stora mängder med textilmassa kan passera matsmältningsapparaten men i enstaka fall kan den blockera och måste avlägsnas genom operation. Beteendet tycks även vara ärftligt även om orsaken delvis endast är genetisk. Man gissar, att beteendet också kan utlösas av stress.

Allmänna råd

Kattens uppmärksamhet på en ”missriktad” aptit bör avledas med stimulans av olika aktiviteter.
Det effektivaste sättet att få katten att sluta med beteendet är att preparera ett plagg med en avskräckande smak, t ex mentol eller eukalyptusolja. Tillsätt fibrer i form av kli i kattens föda eller ge den kött med mycket brosk eller torrfoder (OBS. med tillgång till friskt vatten), pappkartonger och tuggben att bita i.

Till textilätare kan i extrema fall rekommenderas att två gånger i veckan tillsätta en halv tesked rent ullfett – lanolin. Rådgör i första hand med din veterinär.

Katter som suger på ägarens hud eller hår attraheras av ämnet methylparaben, som ofta finns i en del lotioner, hudkrämer och i permanentat hår, mm och lär lukta som en löpande honkatt. Undvik dylika preparat eller byt fabrikat. Pensla Tabasco på föremål som katten biter i eller på, t ex träknoppar, dörrhandtag, elektriska ledningar, etc. Tag reda på vilka krukväxter, som kan vara giftiga och undvik dem.