Katter vässar sina framklor:

  • För att få loss gamla, utslitna klodelar, de s.k. skidorna.
  • För att sträcka på och öva den in- och utdragande klomekanismen.
  • För att skärpa de utväxande nya klorna.
  • För att revirmarkera genom att utsöndra feromoner från små körtlar belägna intill framtassarnas trampdynor, som därvid betraktar föremålet de vässar på som sin egendom.
  • För att katten känner sig otrygg. Försök att lista ut vari denna otrygghet beror på.

Åtgärder

Täck över den del av möbeln som katten vässar på med en filt eller med folie. Blomspruta med vattendusch är ett annat hjälpmedel. Även stark pepparsås, typ Tabasco att stryka på det angripna stället, om tyget tål det. I England finns det självhäftande ”vässpapper” att applicera. Hör efter i välsorterade zoobutiker, om man importerat det.

Gäller det utställningskatter, är dock blomsprutemetoden olämplig. Vid t ex desinfektion av domarebord används sådana sprutor, vilka kan göra katten vettskrämd.

Inköp eller tillverka ett vässträ. Köp kattmynta (Népeta catária) och stryk det på vässträt. Detta kan locka katten till användning. Bortåt 50 % av alla katter attraheras av dessa dofter. De flesta katter föredrar ett vertikalt vässträ, så de har möjligheter att sträcka på kroppen och benen samtidigt som de ”kloar”. Det är också den vanligaste väss-ställningen , även när katter vässar klorna utomhus. En del katter gillar horisontella vässmöbler så de kan ligga på rygg och sega sig under.

Billigast blir att klä över en 50-60 cm lång inte alltför grov trädstam (c:a 8-9 cm i diameter) eller låta svarva en rulle med samma mått, som sedan kläs över med en bit kortöglad helttäckningsmatta. Stammen skruvas fast mellan två kryssbockar med c:a 25-30 cm:s höjd från golvet.Andra katter åter vill gärna ha omväxling och föredrar båda typerna av trän.

Att klä ett vässträ med en flitigt använd otvättad tröja kan även locka katten bort från möbler och tapeter. Huvudsaken är, att klösträet är så snyggt att det kan stå framme. Måste katten t ex gå bakom en dörr eller in i badrummet, när den känner vässlust, är alltsammans totalt fåfängt. Då känns andra möbler mer attraktiva.

I USA stoppar man ofta kattens förstörelselusta genom att operera bort dess klor, vilket tack och lov än så länge är förbjudet i Sverige. Denna metod inverkar mentalt på kattens hälsa och kan orsaka håglöshet och depression, vilket i sin tur kan ge upphov till andra beteendestörningar. Ett annat amerikanskt påfund är att förse katten med lösnaglar av plast i valfri färg, som träs utanpå befintliga klor.