Därför finns det säkert många kattägare som inte alls tycker att dessa beskrivningar passar på deras katt.

En snabb och ovetenskaplig enkät av Magdalena Holmström visar ändå att de som har raskatter tycker att deras ras har tydliga karaktärsdrag. I enkäten svarade ett antal raskattägare på frågor som varför de valt en viss ras, vilka egenskaper de tycker att den har och om den fungerar bra ihop med andra katter – och andra raser.

Det är tydligt att många väljer katt främst efter utseendet, och sedan efter temperament och storlek. Rexar och sphynxen ”väljs” kanske inte på samma sätt – allergiker till exempel har inga andra alternativ – men kärleken till dessa raser blir förstås inte mindre för det.

Cornish rex och devon rex verkar dessutom ha lite speciella egenskaper. Enligt flera enkätsvar gillar de att klättra och vill gärna vara på husses eller mattes axlar. De sägs också vara nyfikna och intelligenta, och en ägare berättar i enkäten om sina två cornish rex som älskar att apportera!

Aktiv livsstil

Vill du ha en katt med en aktiv livsstil och ganska mycket snack ska du välja någon av rexarna, oriental, ocicat eller russian blue. Russian blue sägs vara reserverad och inte särskilt social mot nya människor, medan ocicaten är väldigt social och vill vara med överallt.

Ocicaten har lätt för att lära. ”Älskar att gå i koppel och apportera bollar”, säger en ocicat-ägare. Den kan också vara lite ”rasistisk” – det får inte vara för många andra katter i närheten, och den går inte särskilt bra ihop med långhåriga katter om man ska tro enkätsvaren.

Väljer du en aktiv kattras är det bra om du själv leker med den och ger den lämpliga leksaker, så att den inte aktiverar sig med lekar och bus som husse eller matte inte uppskattar – klättring i spetsgardiner, smärtsam tåjakt eller lek med maten på den handknutna mattan.

Tåliga och lagom aktiva

Norsk skogkatt, ragdoll och maine coon uppskattas för sin rejäla storlek. Tillsammans med helig birma anses de också vara tåliga och lagom aktiva ”familjekatter” som fördrar både barn och andra katter.

”Kommer ett litet barn fram och vill peta och klämma på katten så tillåter den det.” berättar en ägare om sin skogkatt.

Om maine coon sägs att den är mer sällskaplig än t ex huskatten och gärna följer efter människorna i huset, och att den har ett lite kvittrande läte.

Speciellt för birman är att den ”hostar” när den blir irriterad. Ragdoll sägs vara duktigare än andra katter på att lära sig konster och små tricks. De är gärna ”med” utan att vara påträngande – de är inga knäkatter men sitter gärna bredvid dig. Pälsvården anses vara ganska lindrig för både ragdoll, norsk skogkatt och maine coon, trots deras lite lurviga utseende.

Mer sällskapssugen

Persern däremot kräver kamning mer eller mindre dagligen. Persern verkar också enligt svaren vara den ras som tål andra katter bäst – kanske för att den ogillar ensamhet och gärna vill ha sällskap av något slag. Gillar du perserns utseende men vill ha något mindre pälsvård, kan du välja exotic, som har ett liknande utseende och temperament men mindre päls.

Egenskaper och karaktär i all ära. När du väl ska skaffa katt är det egentligen precis som med människor. Du kan ha en väldigt bestämd åsikt om vad du vill ha och varför. Men så blir du kär i en huskatt fast du vill ha en exotic. Och din kärlek visar sig vara precis den katt du alltid velat ha.