Tänk på katten på nyårsafton

Att många hundar är rädda för fyrverkerier är ingen nyhet, men även katter kan bli skrämda av smällarna. Här är några tips inför nyårsafton för dig som är kattägare.

Fyrverkerier

Blir din katt orolig? Var då tillsammans med din katt och försök att bete dig precis som vanligt. För att maskera ljuden av fyrverkerierna kan du dra för gardinerna och sätta på musik inomhus. Har du en utekatt är det klokt att hålla katten inomhus, så att den inte blir skrämd och springer iväg.

Glitter, fest och nyårspynt

Var vaksam på vad du använder när du gör nyårsfint hemma om du ska ha middag eller nyårsfest. Snören och glitter kan se lockande ut i kattens ögon, men kan vara livsfarligt. Enligt vår statistik hamnar flera hundra katter varje år på operationsbordet för att plocka bort främmande föremål ur mage och tarm.  

– En katt som tuggar i sig presentsnöre och glitter kan få allvarliga och livshotande skador i tarmen. Lek gärna med katten, men plocka undan när leken är klar, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.

Snö och kyla

Om du har en blyg utekatt och får middagsgäster på nyårsafton, kan det vara bra att ägna din fyrfota familjemedlem lite extra omtanke. Bäst är om du kan ordna en lugn plats inomhus där katten kan få vara ifred. Har du en katt som absolut vill ta tillflykten ut i snö och kyla för att undvika främmande? Se då till att den ges möjlighet att komma in och värma sig med jämna mellanrum. Är det riktigt kallt ute finns annars riska att den kan förfrysa öron, svanstipp eller trampdynor. Vill din katt absolut inte komma in under timmarna ni har gäster kan du ordna en lugn, torr och skyddad plats utomhus.

Gillar? 6 av 7 gillade, 4,3 i betyg