Alla katter som flyttar till ett nytt hem bör hållas inomhus den första tiden. På så vis kan de i lugn och ro bekanta sig med hemmet och lära sig var de bor. Du som bor lantligt och tänkt ha din katt som utekatt gör sen klokt i att introducera världen utanför dörren långsamt. Släpp inte katten vind för våg från en dag till en annan – utomhus lurar trots allt många faror för en katt som är ung eller ovan.

Börja med koppelpromenader

Ett bra sätt att vänja katten vid att vara utomhus är att ta med den på koppelpromenad. Börja med att träna katten genom att sätta på den selen inomhus lite då och då. Bli inte förvånad om katten de första gångerna selen åker på kryper längs golvet, backar och har annat konstigt för sig. Det går över. När den vant sig vid selen kan du börja med korta promenader i trädgården och i närområdet. Låt katten bestämma vägen och ge den tid att sitta och spana i lugn ro. På så vis lär sig din nya familjemedlem förhoppningsvis att hitta i ert närområde innan du släpper iväg den på egen tass.

Checklista för utekatter

Om du har din katt som utekatt är det viktigt att du tar ditt ansvar som kattägare. Katten bör vara kastrerad, id-märkt och vaccinerad innan du släpper ut den. Här är en checklista med saker som du bör tänka på:

  • Id-märk din katt
  • Se till att din katt är vaccinerad
  • Släpp inte ut en hona som löper eller en okastrerad hankatt
  • Skydda katten mot fästingar
  • Ha gärna halsband med snabbspänne, reflexer och ditt telefonnummer