Välj en katt vars energinivå matchar familjen

Har du redan en grupp katter som har massvis med energi och leker tillsammans? Eller har du en lugn katt som håller sig på sin kant? Fundera lite på hur din eller dina katter beter sig och välj sedan en ny katt vars personlighet passar just er. En katt som är lugn och kanske lite rädd för höga ljud bör till exempel inte sättas ihop med ett gäng galna katter.

Läs på om olika kattraser om du är ute efter en kattunge och fråga uppfödaren. De kan svara på vad som är typiskt för just den kattras du är intresserad av. Om du adopterar en vuxen katt, till exempel från ett katthem, brukar personalen ha bra koll på vilka personligheter de olika katterna har.

Så introducerar du en ny katt

Gå inte för fort fram när du väl fått hem den nya familjemedlemmen. En långsam introduktion är bäst. När du kommer hem så bör den nya katten först och främst få gå runt och lukta in sig i sitt nya hem själv, utan att hemmets andra djur stör eller skrämmer den. Stoppa då tillfälligt undan fyrbenta familjemedlemmar i ett annat rum. Låt den nya katten få den tid den behöver.

Är du osäker på hur katterna kommer bete sig när de får träffa varandra? Då kan du börja med att låta dem bekanta sig med varandra på håll. Det kan du göra genom att sätta ett galler i en dörröppning och låta katterna vara på olika sidor. Då får de gott om tid att spana och lukta på varandra.

Var hemma de första dagarna

När du sedan känner dig redo att låta katterna träffas på riktigt kan du ta bort gallret och sätta dig på huk på golvet med den nya katten nära. Då kan du snabbt avbryta om du behöver. Lite fräs och morr får du dock räkna med. Oavsett om du skaffar en vuxen omplacering eller en kattunge är det bra att vara hemma med katterna de första dagarna.

Vanliga problem

Alla katter är individer med sina egna personligheter och det är omöjligt att förutse hur en introduktion ska gå. Här kan du läsa om de vanligaste problemen och hur du gör om problem inträffar.

  • Den nya katten vill inte komma ur buren

    Öppna burens tak om det går och ta ur katten ur buren, det är bättre att den får komma ut och börja gå runt istället för att trycka i buren som kan skapa mer rädsla.Om det är en otroligt rädd katt som inte vill annat än att vara i buren så kan det vara bättre att ta in katten i sovrummet och stänga dörren och sedan tillbringa resten av dagen där inne med katten och prata mjukt med den tills den kommer fram själv.
  • De äldre katterna ger sig på den nya katten

    Har du introducerat katterna långsamt slipper du förhoppningsvis detta. Men om olyckan är framme så är det bäst att separera katterna i en eller två dagar för att låta situationen lugna ner sig. Använd handdukar eller klädesplagg som gnuggas emot katterna och växla så att de får lukta på varandra utan att mötas. Prova sedan en långsam introduktion igen

  • Nån av katterna gömmer sig och kommer inte fram

    Det är vanligt att detta händer och det kan hända med både den nya katten eller de som redan bor i hemmet. Låt denna katt få vara ifred och tvinga inte fram ett möte. Locka då och då med godis eller leksaker och se till att den gömda katten har mat, vatten och toalett tillhands. Det kan dröja ett tag men snart tittar kattens nyfikenhet fram och katten likaså.