– Till den som skaffar katt för första gången rekommenderar jag en huskatt eller en katt från ett katthem. En raskatt köper folk ofta när de haft huskatt ett tag. Då kanske de vill göra något med katten, ställa ut eller avla på den, eller så vill de veta exakt hur katten kommer att se ut. Du vet vad du köper när du köper en raskatt, du får en ”varudeklaration”, medan huskatterna ser ut som de ser ut, och man vet oftast inte vem pappan är, säger Magdalena Holmström som är uppfödare och driver webbplatsen katter.nu

Inavelsproblem

Samtidigt har en huskatt sällan de sjukdomar eller problem som raskatter ibland kan ha.

– Det stämmer till viss del, säger Magdalena. Om en huskatt råkar para sig med en perserhane till exempel, tappar du ju 50 procent av de ärftliga sjukdomsanlag som persern kan bära på. Vissa raser har problem med en ganska smal avelsbas. Det kanske finns väldigt många katter, men man använder bara en liten grupp av dem i aveln. Då kan man få typiska inavelsproblem som värksvaghet eller problem med immunförsvaret.

En annan ”rasrisk” ligger i raskatternas utseende. Många som har raskatter får dem stulna för att de är fina. Det är också en aspekt att tänka på. Går det att lita på alla grannar där du bor?