Börja med att ta reda på om katten har en ägare

Om du hittar en katt som är mager och sliten finns en stor risk att den är hemlös, och en välskött katt som beter sig panikartat kan mycket väl vara en innekatt som kommit vilse. Men alla katter som är lite rufsiga eller skygga är inte hemlösa. Det första du ska göra om du tror att en katt är hemlös eller vilse är att ta reda på om den har en ägare.

  • Se efter om katten har ett halsband med kontaktuppgifter
  • Kontrollera om katten är öronmärkt med en siffer- och bokstavskombination (sök sedan på kombinationen i SKK:s ägarregister och i SVERAK:s ID-register)
  • Kontrollera om katten är ID-märkt med ett chip genom att ta den till veterinär, polis eller ett katthem (de har utrustning som behövs för att läsa av chippet)
  • Sätt upp lappar i närområdet
  • Anmäl katten som upphittad hos polisen (och hör efter om de har några katter som är anmälda försvunna)
  • Lägg ut annonser med bild på kattrelaterade sidor och grupper på Internet. Gå också igenom aktuella efterlysningar.

Är det en katt som återkommer till ditt hem?

Köp ett billigt katthalsband med säkerhetsspänne och lämna ett litet meddelande i kapseln där du uppmanar en eventuell ägare att kontakta dig. Om katten har ett hem i närheten och dyker upp med ett nytt halsband kommer ägaren att höra av sig. Sitter halsbandet däremot kvar efter en tid kan du vara ganska säker på att katten inte varit hemma.

Om kattens ägare inte går att hitta

Ifall det visar sig att katten verkligen är hemlös och du vill behålla den ska du se till den blir chipmärkt, ägarregistrerad i ditt namn samt kastrerad. Då minskar risken att den kommer bort igen. Har du inte möjlighet att själv ta dig an katten så ska du kontakta polisen, som i sin tur avgör om den ska placeras på ett katthem.