Hemlösa katter vill in i Kattstallets värme

Foto: Erika Sjöö

På Kattstallet i Vällingby är trycket nästan alltid hårt. Särskilt i höst- och vintertid, när det är kallt och många hemlösa katter fryser. Men kön till en plats på Kattstallet är lång och det kan dröja flera månader innan det finns möjlighet att ta emot en katt. - Man lider med dem, säger Careen True som är verksamhetschef på Kattstallet.

När Agria besöker Kattstallet, en blåsig dag i början av november, har det precis slagit upp portarna till sina nya lokaler i Stockholmsförorten Vällingby. 

Det luktar nymålat härinne och runt några bord sitter äldre damer som dricker kaffe och äter fikabröd från Kattstallets eget café.

Då och då, bakom glasrutor till ljusa stora rum, skymtar en och annan katt förbi och det är svårt att tänka sig att det här en gång i tiden var en smutsig och möglig industrilokal. 

– Det är många som har hjälpt till för att få det så fint som det är nu, både volontärer och byggentreprenörer. För att få lokalerna så optimala som möjligt för våra katter plöjde vi igenom forskningsmaterial och lyssnade på veterinärer och etnologer, berättar Careen True som arbetat som verksamhetschef på Kattstallet i ett år.

Veksamhetschef Careen True med katten Killen i sin famn. På hyllan ligger Adam Prao. 

Omfattande vattenskada 

Kattstallet har funnits sedan 2006. De gamla lokalerna fanns i Åkeshov men redan tidigt insåg personalen att lokalerna inte kunde tillfredsställa katternas behov på bästa sätt vilket gjorde att man började se sig om efter ett nytt ställe. En omfattande vattenskada i februari 2014 medförde dock att alla katter fick evakueras och placeras ut i olika jourhem. Nu har vissa av dem flyttat in här på det nya Kattstallet medan andra har fått ett nytt hem. 

– Det var inga problem att få folk att öppna dörren till sitt hem. Det har varit så många som engagerat sig i oss och på invigningen kom folk från hela landet för att se hur vi har det, säger Careen True. 

 

Hankatten Zalmiak har haft ett tufft liv.

Sjuka katter får behandling

Just nu finns här ett sextiotal katter som alla tas om hand av volontärer som arbetar dags- eller kvällspass. Verksamheten, som har tre anställda, får inga bidrag och lever helt och hållet på medlemsavgifter och privatpersoner som sponsrar burar och köper vaccinationer. Två gånger i veckan får verksamheten besök av en veterinär som kommer för att se till att alla katter är friska. 

– En katt som är sjuk får behandling. På Kattstallet arbetar vi enligt No kill-metoden som bland annat innebär att vi inte avlivar, friska, behandlingsbara eller skygga katter, säger Careen True. 

Katterna måste trivas ihop

I stora, färgglada rum med namn som Klöset och Fräset, spenderar katterna sina dagar tillsammans i väntan på att få flytta till en permanent bostad. I ett av rummen bor kattmamman Sarah med sina fem små ungar Maja, Alvin, Catja och Saga-Lill. Här finns gott om utrymme för lek och bus. I rummet bor också Tyllie, Irene och Knut. 

– På Kattstallet har vi rum istället för burar. En förutsättning för att de ska kunna bo i samma rum är förstås att de måste trivas ihop. För att se hur de trivs tillsammans börjar vi alltid med att sätta dem i en inskolningsbur, berättar Careen True.

 

Kattmamman Sarah hittades i ett koloniområde i Alby när hon var dräktig - nu bor hon på Kattstallet med sina kattungar Maja, Alvin, Catja och Saga-Lill.

Väntetiden lång 

Det är inte alla katter som kommer hit för att de stryker omkring ensamma utomhus. En del kommer hit för att deras ägare blivit allergisk, för att de lämnats in till ett djursjukhus för avlivning eller för att de kommer från misärhem. 

Oavsett årstid är det nästan alltid fullt på Kattstallet. Kötiden är mellan 4 – 8 månader med undantag för kattungar och skadade. 

 – Häromveckan hade vi till exempel en katt med krossade framben som fick gå före i kön. Vår uppgift är att se till att alla katter som befinner sig där ute just nu överlever. Vi försöker alltid spåra en ägare genom att sätta upp lappar och annonsera i lokaltidningar men det är inte alltid det går att hitta någon ägare, säger Careen True. 

 

Adam Prao är en kelig, tillgiven och pratglad kille som tycker om att busa.

Inga drop in-försäljningar 

För den som är intresserad av att adoptera en katt från Kattstallet krävs det att man bokar in ett samtal med verksamhetschef eller djurvårdare. 

– Många har en bild av vad de vill ha. När de kommer hit sätter vi oss ner och pratar. Efter det presenterar vi några katter som vi tror kan passa. För att få ta med sig en katt hem krävs det att man gör 3 – 4 besök hos katten. Vi kör inte med några drop in-försäljningar här, säger Careen True.

Vilken är Kattstallets största utmaning?

– Ekonomin. Det är ett ständigt jagande av pengar. 

 

Honkatten Tyllie myser i sin igloo.

Kattungarna Knut och Irene hittades tillsammans med sin mamma under ett förråd i Jakobsberg - nu bor de på Kattstallet. 

Volontären Kerstin sköter kassan på Kattstallet. 

 

Vill du hjälpa djur i nöd? När du köper Agriaarmabdet hjälper du hemlösa djur att få ett nytt hem. Du hittar armbandet i vår Agriashop här

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg