Långhåriga, stora katter

Foto: Karianne Widsell
Norsk skogkatt, ragdoll och maine coon uppskattas för sin rejäla storlek. Tillsammans med Helig Birma anses de också vara tåliga och lagom aktiva ”familjekatter” som fördrar både barn och andra katter.

”Kommer ett litet barn fram och vill peta och klämma på katten så tillåter den det”, berättar en ägare om sin skogkatt.

Om maine coon sägs att den är mer sällskaplig än t ex huskatten och gärna följer efter människorna i huset, och att den har ett lite kvittrande läte.

Speciellt för birman är att den ”hostar” när den blir irriterad. Ragdoll sägs vara duktigare än andra katter på att lära sig konster och små tricks. De är gärna ”med” utan att vara påträngande – de är inga knäkatter men sitter gärna bredvid dig. Pälsvården anses vara ganska lindrig för både ragdoll, norsk skogkatt och maine coon, trots deras lite lurviga utseende.

Persern - sällskapssjuk och hårig

Persern däremot kräver kamning mer eller mindre dagligen. Persern verkar också enligt svaren vara den ras som tål andra katter bäst – kanske för att den ogillar ensamhet och gärna vill ha sällskap av något slag. Gillar du perserns utseende men vill ha något mindre pälsvård, kan du välja exotic, som har ett liknande utseende och temperament men mindre päls.

Egenskaper och karaktär i all ära. När du väl ska skaffa katt är det egentligen precis som med människor. Du kan ha en väldigt bestämd åsikt om vad du vill ha och varför. Men så blir du kär i en huskatt fast du vill ha en exotic. Och din kärlek visar sig vara precis den katt du alltid velat ha.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg