Kattstallet – hemlösa och avlivningshotade katters räddning

Kattstallet räddar hundratals katter varje år från att avlivas eller dö hemlösa. Engagerade personer arbetar med att vårda, socialisera och hitta nya hem till katterna. Mia Rudbäck på Kattstallet berättar att målsättningen är att hitta bra och rätt hem till samtliga katter som de får in oavsett bakgrund.

Kattstallet i Åkeshov har funnits sedan 2006. Stallet har fem avdelningar samt en avskild avdelning som används som karantän för nyinkomna katter och en för isolering av sjuka katter.

Umgås mycket med katterna

6,4 personer är anställda på Kattstallet och runt 100 volontärer hjälper dessutom regelbundet till att ta hand om katterna. Givetvis går mycket av personalens tid åt att hålla rent, utfodra och sköta om katterna rent praktiskt.

– Men vi lägger också ned oerhört mycket tid på att socialisera och umgås med dem, berättar Mia Rudbäck som är tillförordnad verksamhetschef på Kattstallet.

Mia berättar att varje dag efter lunch kommer ”socialicerarna” som arbetar med de skygga katterna.

– Allt handlar om tid. Vi sitter ned hos katterna och läser bland annat högt för dem eftersom högläsning visat sig hjälpa katterna att närma sig oss. Att radion står på hos katterna är inte för vår skull utan för att de ska vänja sig vid människors röster.

Klarar sig inte själva

Majoriteten av katterna som kommer till Kattstallet är dock väldigt sociala och uppskattar kontakten men människor. Att de flesta längtar efter social kontakt tycker Mia också säger en hel del om hur många ser på katter idag.

– Kattens status är inte alls så hög som den borde vara och vissa personer tycks inte ha några problem med att göra sig av med en familjemedlem när den inte passar in längre, säger hon.

Katter klarar sig också betydligt sämre själva utomhus än vad många verkar förstå.

– Katten är ett ökendjur och den enda inhemska katt-ras vi har i Sverige är lodjuret.

Räddar 400 katter varje år

En katt som räddas av Kattstallet sätts alltid först i karantän i tre veckor så att eventuella smittor kan upptäckas. Under sin tid i karantänen avmaskas och vaccineras katten.

– Den får också träffa vår husveterinär för en undersökning. Har katten levt länge som utekatt har den ofta sår som behöver behandlas. Eventuellt kan den även ha förfrysningsskador på till exempel öronen.

Kattstallet hjälper runt 400 katter till nya hem varje år. Om du är intresserad av att adoptera en katt därifrån kontaktar du dem och bokar ett besök.

– Vid första besöket har vi en genomgång för att hitta rätt slags katt till personen. Vissa vill ha en busig katt, andra en lugnare. En del vill ha en yngre och andra vice versa.

Hälsa på katten flera gånger

När man tror man hittat rätt katt reserveras den katten i tre veckor.

– Under den perioden har du möjlighet att fundera samt komma och hälsa på hur många gånger du vill för att se så att du bestämt dig för rätt katt.

En katt från Kattstallet är innan den flyttar kastrerad, id-märkt, vaccinerad, besiktigad och munsanerad.

– 1300 kronor kostar en katt från oss och vi vill alltid ha kontakt och en uppföljning med dem som adopterar en av våra katter, avslutar Mia.

p.s. Du som inte har möjlighet att själv ta hand om en katt men ändå vill göra en insats kan bidra genom att bli fadder till en katt, bli medlem i den ideella föreningen eller betala ett vårddygn för en katt. Läs mer här. d.s.
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg