Höga fallolyckor drabbar tusentals katter

På tio år har tusentals katter drabbats allvarligt eller avlidit efter fall från höga höjder. Enligt vår statistik har minst 1700 katter skadats allvarligt, men mörkertalet är troligen högre än så. 

Nu kommer värmen och innekatter tar sig gärna en nypa frisk luft i vårsolen på balkongen. Under 2015 drabbades minst 135 katter av fall från höga höjder, att jämföra med 149 stycken 2015. Tyvärr visar inte statistiken någon förändring sedan Jordbruksverket år 2008 införde regeln om att balkonger som finns 5 meter eller högre upp ska nätas in för att skapa en tryggare och säkrare hemmiljö för katten. Statstiken gör små rörelser upp och ned sedan 2008, men ligger i genomsnitt på samma nivå.

- Vi ser inga tecken på att färre katter drabbas av fall från balkongen eller fönster över tid. Nu när värmen kommer är det är viktigt att påminna kattägare om att se över säkerheten i sina hem, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.

Skador vid fallolyckor

Trots att katter har en fantastisk förmåga att landa på fyra tassar om de faller från hög höjd, innebär det tyvärr inte att de klarar sig oskadda. Tvärtom, fallolyckor ger ofta frakturer i ben och bäcken, men också i käken samt att gomtaket spricker när den slår i backen. Andra vanliga fallskador är punkterade lungor, sprucken urinblåsa, diafragmabråck, lever- och mjältrupturer.

Den mjuka, viga kattkroppen är mycket ömtålig och genomsnittskostnaden för veterinärvård vid fall hamnar på cirka 9000 kronor. Om katten behöver vård på jourtid eller intensivvård kan kostnaden bli betydligt högre. 36 % av Sveriges cirka 1 160 000 katter har en veterinärvårdsförsäkring.

 Skydda din katt i hemmet genom att:

  • Inhägna balkongen från golv till tak med hönsnät eller liknande
  • Fäst hakar på fönster som katten inte kan trycka upp
  • Håll ett vakande öga på katten när dörrar och fönster är öppna
  • Lämna inte dörrar och fönster på glänt när katten är själv hemma
  • Ta med katten på vårpromenad i selen 
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg