-          Under löpperioden är det viktigt att ha sin honkatt under uppsyn. Den vill ju gärna gå på date med en trevlig katthane, men om man inte planerar några kattungar så är det bättre att försöka låta katten stanna inomhus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djursförsäkring.

Katter som inte ska användas i avel bör kastreras

Alla katter som inte ska användas i avel bör kasteras. På så vis undviker ansvarsfull kattägare att det födds nya kattungar som kan ha svårt att finna ett långvarigt hem.

-       Det finns idag uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige och för att inte bidra till att gruppen ökar bör man kasterar en katt som inte ska användas i avel, säger Lotta Möller.

Fördelarna är fler. Katten liv blir lugnare och den mår oftast bättre av att vara kastrerad. Perioden när marskatten löper kan vara riktigt stressande för både katt och kattens familj.

En löpande honkatt är ofta högljudd

Honkatten skriker och ylar för att locka till sig hankatter som stämmer upp i symfoni. Hon rullar runt på golvet och skvätter inomhus. Hon kan ligga med hög bakdel, trampa med bakbenen på stället, gnida sig mot olika föremål och bli mer tillgiven än vanligt. Katten kan också tappa aptiten, magra av och tappa päls.

Så går en kastration till

En kastration är ett bukingrepp som ger några stygn på magen, en tratt på huvudet och ett par dagars vila. Vissa veterinärer gör även titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honkatter kan i normala fall kasteras redan vid sex månaders ålder, men aldrig i samband med löp.

Fakta om "marskatter"

  • Ta ansvar för din honkatt – håll den inomhus under löpet för att slippa oönskade kattungar
  • Honkatters löpperioder kan variera - från en till två gånger per år till var tredje vecka året runt
  • Höglöpet varar mellan 5-8 dagar
  • Alla katter som inte används i avel mår bättre av att kasteras
  • En kastration av honkatt kostar mellan 1000-2000 kr medan det är något billigare för en hankatt
  • Cirka 80 % av alla katter är kastrerade