Felix – en trygg och social omplaceringskatt

Katten Felix hade gått ute ensam en tid innan han fick komma till en äldre dam. Men den gamla kvinnan insjuknade och tiden hos henne blev inte långvarig. I dag är Felix en trygg och social katt som älskar att sitta i badkaret hemma hos Eva Undrén Nord i Malmö. Vägen hem till matte gick via ett katthem.

Om Felix allra första tid i livet vet hans matte Eva Undrén Nord inte så mycket hon. Det hon vet är att han som liten strök omkring utomhus, att han hittades av någon och att han fördes till ett katthem utanför Malmö. Därefter fick han komma till en kärleksfull äldre dam som bara några veckor efter mötet med honom blev allvarligt sjuk varpå Felix fick återvända till buren på katthemmet igen.

Samtidigt, några mil därifrån, hade Eva precis förlorat sin femtonåriga katt Fridolf. 

– Det kändes riktigt tråkigt utan honom men i samma veva ringde de från ett katthem som jag haft lite kontakt med och frågade om jag inte var intresserad av att ta hand om en ettårig hankatt som var i stort behov av ett nytt hem. Jag åkte dit och träffade Felix. Det var ett jättetrevligt möte. Felix var väldigt social, säger Eva Undrén Nord som bestämde sig för att ta med sig Felix hem.

Trygg i det nya hemmet

Från det lilla utrymmet på katthemmet fick Felix komma till en villa med många rum. Det var med stora ögon han gick omkring och undersökte hemmet, nosade i varenda vrå och verkade trivas direkt.

– Han gick och lade sig i min säng redan första kvällen, låg med tassen på min kind hela natten och gick inte upp förrän jag gick upp morgonen därpå, berättar Eva Undrén Nord. 

Den gamla damen, som nu låg inför döden, hade Eva fortsatt kontakt med in i det sista.

– Hon hade oroat sig så mycket för Felix framtid men blev glad och lättad när hon visste att han nu hade fått ett nytt hem.

Vill vara inomhuskatt 

Felix är inte den första omplaceringskatt Eva Undrén Nord haft. Även hennes förra katt Fridolf var det. Han kom från ett hem där ingen riktigt verkade ha tid för honom och Eva tyckte synd om honom där han mest låg i ett trapphus och verkade ha tråkigt.

– Jag som alltid trott att jag var hundmänniska visade sig också vara kattmänniska. Katter är så speciella. Fridolf ville vara ute medan Felix trivs bäst hemma. Han är ingen direkt knäkatt men finns hela tiden i närheten. Min man och Felix är riktigt bra kompisar, säger Eva Undrén Nord och skrattar.

Besvärades av urinsten

I dag har Felix hunnit bli elva år gammal. Under några år var han drabbad av urinsten och blev inlagd på sjukhus två gånger. Som den oerhört hungriga katt han är blev det till att gå på diet och äta specialfoder. 

– Det var lite jobbigt för honom men nu är urinstenarna borta och Felix har stor aptit på både mat och livet. Favoritplatsen är badkaret där han tycker om att sitta och dricka vatten. När vattnet är slut drar han i proppen för att visa att han vill ha mer, säger Eva Undrén Nordin. 

Nytt hem kan orsaka stress 

Lotta Möller, som är leg. Veterinär på Agria Djurförsäkring och särskilt intresserad av katter tycker att det är bra att hemlösa katter kan få ett nytt hem men att det är viktigt att ha i åtanke att katten  kan vara ”historielös”.

– Det är bra att vara medveten om att när det gäller tidigare sjukdom så kan katten bära på kroniska virusinfektioner vilket kan aktiveras i katthem på grund av stress och i samband med flytt till ett nytt hem. Det är därför bra att katten är besiktigad av veterinär före leverans samt att den är vaccinerad, något som dock inte är någon garanti för att katten inte utvecklar sjukdom senare, säger Lotta Möller. 

Tänk på smittorisken

Det behöver med andra ord inte vara något fel på besiktningen om det skulle vara så att symptom på sjukdom, oavsett om det är infektion eller annat, bryter ut några dagar senare efter att besiktning gjorts. 

– Vad gäller vaccin mot kattpest så är den mycket effektiv, vaccin mot kattsnuva däremot skyddar inte till hundra procent. Ett djur som blivit vaccinerat får dock lindrigare symptom om den smittas. Det är viktigt att också innekatter vaccineras och därefter får revaccinering vid behov. För den som tar emot en omplaceringskatt i ett hem där det redan finns en annan katt är det viktigt att vara medveten om smittorisker, säger Lotta Möller. 

Badkaret hör till ett av Felix favoritställen.

 

P.S. från Agria Djurförsäkring
För dig som tar emot en omplaceringskatt är det viktigt att se över kattens försäkring. Har den en försäkring som du kan överta är det den bästa lösningen. Skaffar du en ny försäkring kan du behöva ett veterinärintyg. En katt som inte varit försäkrad sedan den var kattunge kan få vissa begränsningar i sin försäkring. Det innebär att försäkringen inte gäller för sjukdomar och skador som påbörjats innan katten försäkrades D.S.
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg