Varje katt har sitt eget register. Vissa raser är mer eller mindre högljudda. En del katter bara viskar. De öppnar munnen och man förväntar sig att höra ett jamande läte och så hörs ingenting. Att en katt inte jamar alls kan hänföras till hur katten lärt sig att kommunicera med sin kattmamma när den var liten. I enstaka fall kan det bero på något veterinärmedicinskt problem.

Uppmärksamhetssökande

Vissa smarta katter använder olika läten för att manipulera sina ägare. Det har de lärt sig att om de jamat och fått uppmärksamhet av ägaren, får den uppmärksamhet om den fortsätter med det beteendet. På så vis kan vi ibland tro att katten är hungrig för att den står och jamar framför matskåpet, men ofta är det katten som bara använder sin intelligens och vet att om den jamar just där så får den mat. Detta måste man vara vaksam på då övervikt hos katten kan leda till många olika hälsoproblem. 

Jamandet kan tillta vid oro

Jamandet hos gamla katter kan ibland öka kraftigt, särskilt nattetid. Det beror oftast på att de blir oroliga och känner sig ensamma när det blir mörkt och tyst omkring dem.

Denna artikel är en del i serien om kattens naturliga beteende.