Få våra bästa tips och råd om kattköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Men de skillnader som finns är ändå viktiga att ha i åtanke, så att man inte köper en siames och sedan inte står ut med dess ständiga ”pratande”.

– Man ska nog fråga om rasen man köper har någon egenhet, och det har de flesta raser. Gillar du siamesens utseende men vill ha lite tyst omkring sig, kan du kanske köpa en ras som är ganska lik en siames men som inte har den här egenskapen, säger Magdalena Holmström är uppfödare och driver webbplatsen katter.nu.

Det gäller också att tänka på hur mycket tid du vill lägga ner på skötseln. En långhårig katt kräver mycket pälsvård, och har du en hårlös sphynx måste du bada den istället. Alla katter utsöndrar en sorts hudolja som gör pälsen blank och len. Eftersom sphynxen saknar päls, behöver den badas ganska ofta för att inte kännas ”kladdig”.

Ännu en aspekt är om du vill ha en liten katt eller en stor och tung katt.

Vad har säljaren för ansvar att informera om rasens egenheter?

– Jag tycker att de bör informera om rasen, och det tror jag att uppfödarna är bra på också. Jag brukar fråga mina köpare vad de ska ha katten till och varför, om de ska avla, om de är beredda att anpassa sig till att birman inte vill vara ensam. Till exempel kan jag fråga om de kan tänka sig att köpa en kompis till katten om de själva inte är hemma på dagarna. Uppfödaren har alltid sista ordet, och har alltid rätt att neka köp, säger Magdalena.

Finns inga mysraser

Det finns ingen ras som är en typisk ”knäkatt”, enligt Magdalena Holmström – även om många katter är väldigt gosiga och tillgivna.

– Enligt mina erfarenheter är det väldigt individuellt, och det beror också på vilken fas de är i livet. Är de kastrerade blir de mer kontaktsökande, likaså när de är dräktiga. Honkatter är vanligtvis mer självständiga och mindre tillgivna och ”klängiga” än hankatter. Hankatter är ofta lite mer sociala.