Årets hjältedjur 2010 - katten Baloo

Foto: Anna Sigge

Katten Baloo, som ensam avvärjde en möjlig villabrand, utsågs av Agria Djurförsäkring och Manimalis till Årets Hjältedjur 2010. Genom att ropa på husse upptäcktes tidigt att papper på en tv-box hade fattat eld på övervåningen. För sin insats kommer bland annat 25 000 kronor att skänkas i hans namn till en valfri djurorganisation.

Katten Baloo tjöt så högt att familjen trodde att det var kattslagsmål på övervåningen. Men när husse Peter Holmstedt, som var i källaren, kom upp visade det sig att det inte var en annan katt som hade kommit in i huset. Det var Baloo som satt och tjöt utanför sonens rum, där papper som låg på en tv-box börjat brinna.

– Tack vare Baloo hann det aldrig bli någon stor eldsvåda, det enda som blev förstört var boxern, pappren och golvet, berättar Petra Holmstedt, Baloos stolta matte. Om Baloo inte tjutit hade elden spritt sig och hela rummet hade kunnat börja brinna innan brandlarmet hade uppmärksammat Peter, som var i källaren. Vi är väldigt tacksamma mot Baloo.

Att varna enbart för ett av de fyra elementen verkar inte räcka för familjens hjälte. En tid senare när det stormade och regnade en dag ställde sig Baloo och fräste vid skorstenen. Matte Petra undrade vad som stod på och kikade på vad han höll på med.

– Det visade sig att det läckte in vatten bakom skorstenen på grund av baksug, så det kunde vi också fixa snabbt utan att det blev en vattenskada. Baloo är verkligen vad varje husägare behöver, avslutar Petra och kramar om sin katt.

Söndagen den 28 november var familjen i Stockholm för att ta emot priset ”Årets Hjältedjur” som instiftats av Agria Djurförsäkring och organisationen Manimalis. Priset finns för att lyfta fram hur viktiga djur är för oss människor och juryn består av representanter från olika djurägarorganisationer.

– Vi vill visa hur samspelet mellan fyrbenta och tvåbenta många gånger är mer sofistikerat än man kan tro, menar Birger Lövgren, vd för Agria Djurförsäkring och den som delar ut priset i Ericson Globe.

Juryns motivering

En dag i juni uppmärksammade katten Baloo sin ägare, genom att ihärdigt tjuta utanför sonens rum, på övervåningen i familjens hus. Pappan som befann sig nere i källaren sprang upp på övervåningen och möttes av lågor som slog upp från papper liggandes på en tv-box. Tack vare Baloos envisa tjutande upptäcktes lågorna i tid, det begränsade branden och gör honom till en värdig mottagare av priset Årets Hjältedjur 2010.

Katten Baloo är en korsning mellan norsk skogkatt och korthårig perser. Han är sju år och bor i Sparsör. Som pris fick han välja en djurorganisation dit 25 000 kronor doneras i hans namn. Baloo fick dessutom presenter från Agriashop till ett värde av 1 000 kronor samt kattmat från Whiskas för 2 000 kronor.