Tips på hur du syr ditt eget burskynke

Burskynken finns i nästan lika många färger och varianter som utställare. Ibland tror man nästan att tävlingen går ut på att ha så snygg bur som möjligt och i vissa fall ser man knappt katten bland alla paljetter, glitter och hängen. Själv föredrar jag något fint men enkelt i en färg som matchar katten. En svart katt med orange ögonfärg blir till exempel jätteläcker med ett enkelt enfärgat skynke i orange. Det finns burskynken att köpa men de flesta har sytt sitt eget.

Burskynket ska täcka alla sidor utom framsidan av buren. Du behöver också ett liggunderlag till burgolvet och en takduk att lägga ovanpå buren. Som liggunderlag kan du till exempel ta en matta eller en filt som matchar om du inte vill sy ett eget liggunderlag. Du kan också köpa en gosig fäll som nästan alltid finns för försäljning på utställningarna i alla möjliga färger och som passar burmåttet perfekt. Takduken är mest till för att täcka gallertaket så att det känns mer skyddat för katten i buren.

Vanliga mått

En enkelbur är ca 75 cm bred, 60 cm hög och 60 cm djup. Liggunderlag och takduk bör därför vara 75 x 60 cm. Vill du ha rynkning på ditt skynke är lagom mått för ett färdigt burskynke ca 250 x 75 cm med en kanal längs ena långsidan som du kan trä ett resårband i för rynkning.

För att fästa skynket i burtaket finns flera alternativ. Du kan när du syr fästa 30-40 cm långa dubbelvikta knytband med ca 30 cm mellanrum längs kanalen. Med dessa knyter du fast skynket i burtaket. Ett enkelt alternativ är annars att köpa små ”gardinklämmor” som du nyper fast skynket med.