Transportbur

Använd transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten. Transportburar hittar du i djuraffärer och stormarknader, köp en innan du har fått hem din katt.

Klösbräda

Ordna med klösbräda åt katten, annars ger den sig snart på dina möbler och väggar. Många snickrar själva ihop egna klösbrädor och klätterträd - virke är billigt och köpa. Du kan använda dig av antingen en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet.

Vaccination

Se efter kattens vaccinationer, du ska vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Kontakta din veterinär för mer information. Har du veterinärfrågor? Fråga våra veterinärer.

Avmaskning

Du bör avmaska din katt regelbundet - det finns en hel del olika märken ute på marknaden. Du bör prova olika för att hitta den sort som passar dig och din katt. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. Fråga personalen om du är osäker.

Kastrering

Kastrera honkatten om du inte tänker låta den gå i avel. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig.

Kastrera även din hankatt om ska gå ute fritt. Det finns tyvärr för många oönskade katter. En hane som är okrastrerad och inte får para sig blir vanligen stressad och urinmarkerar.

Aktivera din katt!

Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, så det är bra om du kan ägna dig åt honom och leka med honom. Pingisbollar tomma toarullar och skinnmöss är populära leksaker. Den lilla katten orkar inte leka länge. Kattungar måste få sova mycket.

Det är inte dumt att inrätta transportboxen till "katthus". Bädda med en filt eller en bit wetbed (tvättbart syntetskinn). Om boxens dörr går att ta bort, gör det. Då är det ingen risk att katten blir instängd. Kattungen tycker om att ligga lite mörkt och tryggt ombonad i sin "koja".

Äldre katter väljer gärna liggplatser med utsikt över rummet. Den bästa lekkamraten till din katt är dock en annan katt, ska du vara borta mycket på dagarna, bör du skaffa den en lekkompis

Copyright © Svenska Katters Sida och Agria Djurförsäkring