Kattens sköldkörtel

Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning och bildar bland annat hormonet tyroxin (T4). Sköldkörteln är belägen på halsens undersida nedanför struphuvudet. Den är uppdelad i två lober som ligger på var sida om luftstrupen, i halsens mittlinje. På en frisk katt ska sköldkörteln inte kännas.

Symtom på hypertyreos (giftstruma)

Hypertyreos drabbar ofta äldre katter och symtom brukar uppträda från cirka 8 års ålder men även katter från 4 år och uppåt kan drabbas. Hypertyreos innebär förhöjda nivåerna av ämnesomsättningshormonerna. Symtom som du som kattägare kan se är:

  • Viktnedgång trots god aptit
  • Förstorad sköldkörtel (På en frisk katt ska sköldkörteln inte kännas.)
  • Beteendeförändringar såsom ökad aktivitet, oro och aggressivitet
  • Försämrad pälskvalité såsom tovig päls och håravfall
  • Ökad törst och urinering
  • Diarré och kräkningar
  • Snabbare hjärt- och andningsfrekvens
  • Intensiva jamanden
  • I långt gången sjukdom kan trötthet och nedsatt aptit märkas

Många katter blir mer aktiva men det finns dock katter som tvärtom drar sig undan, blir inaktiva, äter mindre och blir svaga. Eftersom katter som drabbas av hypertyreos i regel är äldre individer bör man tänka på att det finns flera sjukdomar som kan ha liknande symtom.

Diagnos ställs genom att blodprov tas

Veterinär ställer diagnosen hypertyreos genom att ta blodprov för att mäta mängden sköldkörtelhormon, tyroxin (T4). Då sjukdomen påverkar andra organ exempelvis njurar och hjärta samt att andra sjukdomar kan förekomma samtidigt kontrolleras ett flertal parametrar. Det är vanligt med höga levervärden och de beror oftast på grund av hypertyreosen. Om katten samtidigt har problem med njurarna kan ändå njurvärdena vara falskt normala på grund av hypertyreos effekter. Hjärtat kan vara påverkat och behöva undersökas med ultraljud och det är vanligt att man mäter blodtrycket.

Orsaken till hypertyreos är i majoritet av fallen godartade förändringar i sköldkörteln, så kallade adenom. Det förekommer mycket sällan elakartade förändringar. I cirka 70 % av fallen finns förändringar i sköldkörtelns bägge delar. I ungefär 80-90 % av fallen kan den förstorade sköldkörteln kännas med fingrarna.

Katter med misstänkt hypertyreos kan vara mycket känsliga för stress i samband med provtagning och undersökningar. De bör därför hanteras i en så lugn miljö som möjligt och ibland kan lugnande preparat behöva ges.

Behandlingsmetoder för hypertyreos (giftstruma)

När diagnosen är ställd bestäms i samråd med veterinär vilken behandlingsmetod som är bäst lämpad för just din katt. Det finns för- och nackdelar med alla metoderna. Din katts ålder kan spela roll, likaså andra sjukdomar mm. Målet med behandlingen är att få normal funktion på sköldkörtelhormonerna.

  • Läkemedel
  • Jodfritt foder
  • Jodspruta
  • Kirurgi

Läkemedel som minskar produktionen av sköldkörtelhormonet

En behandlingsmetod är att ge medicinering två gånger dagligen, medicinen finns både som tabletter och i flytande form. Medicinen blockerar överdriven produktion av sköldkörtelhormonerna. Medicinen ges dagligen till katten, resten av kattens liv. Under behandlingen görs regelbundna återbesök hos veterinären för att justera så att dosen blir rätt och för att upptäcka eventuella biverkningar. Biverkningar av medicinen kan vara kräkningar, diarré, minskad aptit, klåda eller påverkan på benmärgen.

Jodfritt foder till katt

Jodfritt foder hjälper katten att sänka sköldkörtelvärdet, då jod annars hjälper till att bilda sköldkörtelhormon. Om katten behandlas med denna metod får den inte äta något annat, varken godis eller annan typ av foder resten av livet. Regelbundna återbesök hos veterinären görs för att kontrollera effekten.

Jodspruta

En injektion med radioaktivt jod, är en annan behandlingsmetod. Behandlingen är i princip kurativ, botande. Katten ges en injektion likvärdig med en vaccination, innehållande en låg dos radioaktivt jod som absorberas av sköldkörteln och där förstör de sjuka cellerna. Katten får stanna några dagar på klinik efter behandlingen och vissa restriktioner gäller i hemmet en kort tid därefter. Denna behandling finns tillgänglig på de större djursjukhusen.

Kirurgi

Kirurgi av de överaktiva loberna kan vara kurativ. Kirurgi är inte lika vanligt förekommande idag på grund av de andra behandlingsmetoderna. Kirurgi kräver även att kattens allmäntillstånd klarar av en narkos. Det finns en viss risk att parathyroidea, som ligger mycket nära, inte skadas.

De fyra små loberna av paratyroidea (bisköldkörtlarna) måste lämnas intakta i samband med operationen. Då det finns en risk att Parathyroidea, bisköldkörteln, kan skadas då den ligger mycket nära och den är livsavgörande för kroppen calciumbalans. Därför kontrolleras calciumnivåerna hos katten alltid efter operationen. Vanliga symtom på att katten har calciumbrist är oro, beteendeförändringar och kramper. Vid behov kan calciumtillskott ges.

Andra sjukdomar bör undersökas

En katt med misstänkt hypertyreos bör även screenas för att utesluta andra sjukdomsorsaker eller andra samtida sjukdomar.

Sjukdomar med liknande symtom som hypertyreos

  • Diabetes - ökad törst, aptit, urinering samt avmagring
  • Njursjukdomar - avmagring, matt päls, ökad törst och urinering
  • Leversjukdom - avmagring, kräkningar, förhöjda levervärden
  • Tumörsjukdom - avmagring

Vanliga frågor om hypertyreos

Vanliga symtom på hypertyreos kan vara att katten får en ökad aptit men ändå blir mager, får beteendeförändringar såsom oro och aggressivitet, försämrad pälskvalité, ökad törst och urinering.

De vanligaste behandlingsmetoderna av hypertyreos är läkemedel, jodfoder, jodspruta eller kirurgi.