Område: Hund Om Jakthund

Jaktlabrador ute på jakt.

Vanliga jakthundsraser

Vanliga jakthundar, här hittar du hundraser som är vanliga att använda i jakt.

Pointer jagar.

Stöthundar

Stöthundens uppgift under jakt är att hitta djuret och sätta fart på det.  Stöthundar har mycket gemensamt med kortdrivande hundar och håller sig i närheten av jägaren.

Jakt springerspaniel.

Stötande hundar

En stötande hunds uppgift under jakt är att scanna av området kring jägaren. De håller sig i närheten av jägaren och letar igenom all terräng. En stötande hund förföljer inte vilt utan stannar när den hittar djuret. S...

Två engelska setters ute på jakt.

Fågelhundar

En skällande fågelhund skäller vid trädet där fågeln sitter, jakten sker endast på skogsfågel. Spetsar är vanliga skällande fågelhundsraser. Stående fågelhundar är tillskillnad från de skällande tysta vid jakten. De l...

Jack russell terrier jagar i gryt.

Grythundar

En grythunds uppgift är att få ut djuret ur sitt gryt och jobbar alltså under jord. Olika typer av terrier används är vanliga bland grythundar.

Två beaglar som busar efter jakt.

Drivande hundar

Drivande jakthundars uppgift är att driva djuret med skall mot jägaren. De kan även delas in i kortdrivande hundar som används vid småvilts- och klövviltsjakt.

Älghund ute på jakt.

Älghundar

Älghundar jagar som namnet avslöjar älg. Deras uppgift är att söka upp och markera älgen under jakten. Jämthunden är en av Sveriges vanligaste raser och används ofta för att jaga älg.

Flatcoated retriever som vattenapporterar på jakt.

Apporterande jakthundar

Apportör kallas även de hundar som tillhör kategorin apporterande hundar. Deras uppgift vid jakt är att leta upp och hämta bytet. Dessa hundar används ofta vid fågeljakt. Retriever är vanliga apportörer.

Jägare och jaktlabrador ute på jakt.

Jakthundsraser – hundraser som används i jakt

Det finns olika typer av jakthundar och de delas in i olika kategorier efter vilken typ av jakt de vanligtvis används för. Här kan du läsa mer om jakthundar.

Mässa för dig som jagar med hund

Eftersök på älg, lär dig läsa hundens signaler, viltspår, jakt med stående fågelhund – på jaktmässan Stockholm Gamefair finns allt för dig som är intresserad av att jaga med hund. Missa inte mässan, den 17-19 april i ...

1 / 2