Många sjukdomar och skador som enligt Agria Djurförsäkrings statistik drabbar valpar det första året kan undvikas med rätt kunskap. Har du en valp hemma? Ta en titt på listan med de vanligaste diagnoserna - så vet du vad du ska tänka på. 

Vanligaste skadorna & sjukdomarna hos valpar

  1. Hälta
  2. Kräkning
  3. Akut öroninflammation
  4. Diarré
  5. Mjölktänder

Hälta

Hoppar valpen på tre ben? Börja med att kika i tassen om något har fastnat, därefter kan du leta efter svullnader eller smärta i benet. Ett tips är att också ta tempen, normal temperaturen ska ligga mellan 37,5-39 grader. Tillfällig hälta kan bero på panostit (tidigare kallat växtvärk), de större raserna kan också drabbas av tillväxtstörningar som ofta visar sig med smärta i lederna. Hälta som inte ger med sig efter ett par dagar ska undersökas av veterinär.

Kräkningar & diarré

Kräkningar och diarré är vanligt hos valpar som ofta orsakas av att den ätit något olämpligt eller bytt foder, men det kan också handla om en infektion eller parasit. Förebygg problemen genom att låta hunden få samma foder som den fått hos sin uppfödare, men också genom vaccination och avmaskning. Se till att valpen får rikligt med vatten och ställ undan matskålen i maximalt några timmar. Oftast blir valpen bra genom en skonsam diet av exempelvis små portioner med kokt ris och kokt fisk 6-8 gånger per dag under tre till fyra dygn. Återgå till successivt vanlig kost när valpen mår bättre. Oftast upphör problemet inom 12-14 timmar. Rådgör med veterinären om valpens allmäntillstånd blir sämre, vid blodspår i kräkning eller diarré samt om valpen får feber.

Öroninflammation 

Är valpen röd i örat, luktar det illa eller är det ovanligt mycket sekret i öronen? Enstaka öroninflammationer kan alla valpar råka ut för, och det kan bero på en mängd olika orsaker som fukt i örongången efter bad eller överdriven rengöring. Upprepade problem kan vara ett första tecken på allergi. Ta valpen till veterinären för hjälp vid upprepade öroninflammationer.

Mjölktänder 

Vid 6 månader ska valpen ha fått sina permanenta tänder.  Ett vanligt problem är att mjölktänderna inte har lossnat och valpen kan behöva hjälp.  Kontakta veterinär om valpens mjölktänder inte har lossnat vid cirka 6 månaders ålder.