Mitt svar till dessa personer blir alltid med en motfråga – har du lärt din valp att göra det?

Förvånansvärt många nya hundägare tror att valpar kan mycket utan att man behöver lära dom något. Det är ju givetvis fel, allt man vill att en valp ska kunna måste man lära den. Valpen kan ingenting utan att man lär den. En hund gör ingenting på kommando utan att man lärt den det med hjälp av belöningar och positiv förstärkning.

Lär valpen kommandon

Att en hund kan sitt och ligg på kommando är väldigt praktiskt i många fall. Det är också de kommandon som en hundägare använder sig mest av under hundens liv, skulle jag tro. Förutom att man lär valpen specifika kommandon som sitt och ligg så förbättrar man också kommunikationen mellan hund och ägare under denna träning.

Allting man lär en hund ger egentligen mer än just det man lär den, den lär hund och hundägare att kommunicera. Det är bland annat därför jag alltid förespråkar att man ska lära sin hund så mycket som möjligt, även onödiga saker så som olika typer av partytricks eller cirkuskonster.

Träna valpen i korta pass

De övningstillfällen som ska lära valpen sitt och ligg ska vara korta. Det ska handla om ett par minuter per tillfälle, men gärna flera gånger om dagen. Anledningen till att de ska vara korta beror på att en valps inlärningsförmåga och motivation fort tar slut. Det är kul någon minut, sen är det annat som är roligare. Det är relativt enkelt att lära en valp sitta eller ligga på kommando, bara man gör rätt.

Så lär du valpen sitta

Ha en godisbit i handen som du gör valpen uppmärksam på. Se till att till en början ha valpen framför dig. Dra sakta men tydligt handen med godis i upp över valpens huvud. Valpen kommer då med nosen följa din hand och när din hand är en bit bakom valpens huvud kommer valpen att sätta ner rumpan i marken för att komma åt din hand. Då belönar du genom att berömma valpen samtidigt som du ger den godiset. Gör om övningen och snart förstår valpen vad din handrörelse innebär och sätter sig direkt eftersom det ger valpen sin godis. När din valp sätter sig varje gång du gör detta så lägger du också till kommandot – Sitt!

Försvåra övningen efter hand

Sen tonar du ner handrörelsen mer och mer, till slut har du en valp som endast sätter sig på kommandot. Var inte rädd för att använda handrörelsen en tid för ett bra resultat. Låt detta ta lite tid, du har ingen brådska.

När valpen väl lärt sig att sätta ner rumpan fort kan du börja dröja lite med att ge godiset. Du berömmer direkt med rösten men dröjer någon sekund innan du ger godiset. På så sätt lär du också valpen att sitta kvar en stund. Beröm med rösten och förläng successivt tiden innan den får godisen.

Tänk på att ibland gå tillbaka i träningen och gör det väldigt enkelt, det är bara bra att göra så ibland. Skulle din valp helt plötsligt inte förstå så går du också tillbaka i träningen. Snart har du en valp som sätter sig på ditt kommando.

Lär valpen ligga

Att lära en hund att ligga gör du bäst efter det att den lärt sig sitta. Det gör du på exakt samma sätt men med en handrörelse ner mot marken mellan valpens framben då hunden sitter. Valpen kommer då att följa din hand neråt och lägger sig. Det belönar du och utvecklar på precis samma sätt som när du lär den sitta på kommando.

Se denna träning som en process som tar tid för att få det helt perfekt. Det kan ta lång tid att lära en hund detta, men det som är viktigt och avgörande för om du kommer att lyckas eller ej, är att valpen tycker detta är roligt.

Läs också min blogg här