Den bästa motionen tycker jag är vanliga skogspromenader. I skogen får hunden röra sig över stock och sten vilket är väldigt bra för deras muskulatur och kropp. I skogen rör sig hunden mer om den har en hundkompis med sig eller om man har någon familjemedlem eller kompis med sig så man kan gå en bit isär och hunden förflyttar sig fram och tillbaka. 

Det man dock alltid måste tänka på är värmen. Sommartid kan heta asfaltsvägar vara direkt skadliga för hundens trampdynor och det är ännu en anledning till varför jag gillar skogspromenader. 

Ta det lugnt med valpen

Men valpen behöver inte, ska inte motioneras alls. Jag brukar säga att före tolv månaders ålder så behöver du inte ens tänka ordet motion när det gäller din valp. Att en valp inte ska motioneras innebär inte att den inte får röra på sig. Tvärtom så menar jag att valpens skelett och leder till och med mår bra av att valpen rör på sig.

Men när det gäller en valp så handlar det mer om längre rastrundor eller vanliga promenader. Men man behöver inte tänka på att hunden ska motioneras. Förutom rastrundor kan valpen mycket väl följa med ut i skogen för en promenad. Det är bra även för valpen. Om du ska gå hem till en kompis så kan valpen gå med och så vidare.

Gör det enkelt

Jag skrev för något stycke sedan att du inte ska tänka på motion. På samma sätt ska du inte heller tänka på om valpen rör sig för mycket. Gör det väldigt enkelt och naturligt. Vill valpen gå med dig, så tar du helt enkelt med dig valpen. Svårare och mer märkvärdigare än så ska du inte göra det.

Skulle valpen bli trött så märker du det, och i så fall får du väl bära valpen en bit tills det att den vill gå själv igen.

Med tiden så kommer du att märka tydligt i vilken utsträckning valpen vill röra på sig och då är det bara att du förlänger promenaderna mer och mer. Tänk inte motion, gör det heller inte märkvärdigare än vad det är!