Vinn ett porträtt av din hund

Konstnären Amanda Grapne och hennes bullterrier Bella. Till höger i bilden syns två av hennes illustrationer.

Amanda Grapne har varit kreativ så länge hon kan minnas. När hon inte arbetar som hundförare tillsammans med sin terapihund Bella skriver och illusterar hon barnböcker, målar tavlor och skriver dikter – alltid med inspiration från barnbokens värld och från sin älskadeullterrier Bella.

”Det finns en liten bulle som äger mig totalt, mitt hjärta har hon stulit, det får jag ej tillbaks” är ord som den som besöker Amanda Grapnes hemsida möts av. Den lilla dikten syftar på Amandas första möte med den nu sjuåriga bullterriern Bella.

Hon kom in i mitt liv. Jag har alltid varit kär i bullterriers. De är sådana personligheter. De är humoristiska samtidigt som de oerhört tillgivna och glada. Jag har aldrig träffat en hund med så mycket tålamod. Hon är som ett litet barn. När hon är glad är hon glad. När hon är sur är hon sur. Hon gör inte vad som helst för att vara matte eller husse till lags. Jag gillar utmaningen i att förtjäna hennes samarbete, berättar Amanda Grapne.

Och samarbetar gör de dagligen.

På ett gruppboende i stadsdelen Högsbo i Göteborg arbetar Amanda, som är hundförare och undersköterska, och Bella som är utbildad terapihund med patienter som har förvärvade hjärnskador.

Hon är så snäll, lugn och försiktig. Det blir väldigt kreativt med Bella. Tillsammans måste vi hela tiden komma på nya övningar för patienterna, säger Amanda.

När Amanda Grapne inte arbetar inom vården är det andra kreativa projekt som gäller. Hon är författare och illustratör till en barnbok om mobbning, vänskap och allas lika värde. Hon målar akvareller, arbetar med digitala illustrationer och fotograferar. Den gemensamma nämnaren i allt hon skapar är Bella.

Hur skulle du beskriva din konstnärliga stil?

Jag skulle säga att den är lekfull och humoristisk. Jag försöker att fånga mycket känslor och personligheter och det gör man genom att använda sig av det barnsliga uttrycket.

Illustration av Amanda Grapne.

Tips: Ta gärna en titt på Amanda Grapes hemsida för att få inspiration!

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg