De mest lättskötta pälsarna

En kort- eller släthårig hund har den klart lättaste pälsskötseln. Där räcker det oftast med ett bad några gånger om året. Vid fällning kan det vara skönt att ge hunden ett bad och medan den är blöt borsta av så mycket päls som möjligt utomhus. Då slipper man få så mycket hår på golven, även om denna grupp av hundar oftast inte fäller så mycket i vanliga fall.

Strävhårspäls ska trimmas

En strävhårig hund fäller nästan ingen päls alls. Den kräver dock mer underhåll än de korthåriga hundarna. En strävhårig hund bör trimmas minst några gånger om året (i vissa fall kan man även klippa pälsen med maskin) och raser med underull bör skrapas med en underullsskrapa. För att denna päls ska vara i utställningskondition behövs många gånger trimning en liten stund varje vecka, självklart beroende på hur pass riklig hårväxt din hund har. En strävhårig hund bör också badas var 3-4 vecka för att hållas vardagsfräsch.

Tidskrävande pälsskötsel

Det finns många varianter av långa pälsar. En Golden Retrieverpäls eller annan medellång päls fäller ofta ganska mycket. En ordentlig genomgång med borsten då och då är nödvändigt och duschen får man besöka ganska ofta, ungefär en gång i månaden.

En ännu längre päls som t ex på Afghan eller Pudel behöver oftast badas ungefär var 4-10 dag för att inte bli alltför trasslig. Vid dessa bad få man dessutom räkna in en hel del tid för kamning efter badet då pälsen torkat. Ibland och speciellt inför utställning så används en hårfön för att torka pälsen. En pudel bör klippas iallafall var tionde vecka och det finns många andra raser som också behöver en del underhåll med klippmaskinen eller plockning av päls. En hund med en välskött lång päls fäller nästan ingenting inomhus då det mest oftast släpper vid bad och borstning.

Ovanliga pälsar

Det finns andra typer av päls också, en del ganska ovanliga, till exempel pälsen hos en Komondor eller Puli som ser ut som snören eller lite bredare band. Dessa hundar badas ju också när de blir smutsiga men man är försiktig med hundens snören som tar lång tid att växa ut från det att de är valpar. Dessutom tar det lång tid för en päls av den här typen att torka så man kan med fördel använda hårfön. Om du är osäker på hur mycket skötsel en päls kräver så fråga uppfödaren.

För alla hundar oavsett vilken typ av päls de har gäller ju att de ska badas så fort de är smutsiga och kammas innan de blir alltför toviga. Pälsvård kan ta tid så tänk efter före hur pass mycket tid du har för att sköta om din hund så att den mår bra.