Hundratals hundar skadas och dör årligen i trafiken av den enkla anledningen att de inte syns tillräckligt bra i mörkret. Om olyckan skulle vara framme och din hund kommer lös eller smiter i vintermörkret är ett reflexhalsband en billig livförsäkring. 

–     En bra reflex syns på 125 meters håll när den träffas av bilens halvljus. Om du inte har reflex däremot syns du först på cirka 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Kom ihåg att gamla reflexer slits ut 

Kom ihåg att reflexer slits ut ganska fort. De flesta håller bara en säsong och behöver sedan rengöras ordentligt eller helt bytas ut. Tänk därför på att inför varje vinter se över reflexvästar som tvättats, koppel som utsätts för väder och vind och reflexer som legat i fickan. För att kontrollera att en gammal reflex fortfarande fungerar bra kan du placera den bredvid en ny reflex och därefter lysa med en ficklampa på avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och överväg att byat ut din gamla reflex om den syns sämre.

Reflextips för hundägare

  • Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt.
  • Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en lampa.
  • Hundar med mycket päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband som gärna göms i pälsen.
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.
  • Se till att även du bär reflexer. Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa.