Stephanie Kriegel
Jag är i valet och kvalet om jag ska kastrera min lilla shitzu - papillon tik, 2 år i dec. Vad är bäst och hur farligt är ingreppet och är det dumt att låta bli? Har inga planer på valpar och hon mår bra under löpet. Tänker mest på juverinflammation och livmoderscancer.

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Stephanie! Kasterar man sin tik före första löpet så minskar man risken för juvertumörer till noll. Även vid 2 års ålder minskar risken betydligt. Nästan var 4:e tik får livmoderinflammation, så även där har du en poäng. Nackdelar med en kastrering är att tiken kan gå upp i vikt så man måste vara noga med dieten. Med dagens säkra narkosmetoder behöver du inte vara orolig för själva ingreppet.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Rebecca Nordahl
Hej! Kan en hund smittas av parasiten tritrichomonas?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Rebecca, Tritrichomonas kan endast ge sjukdom på katt.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Jessika Kihlberg
Vilka är för-och nackdelarna med BARF? Finns det någon statistik om att BARF-hundar skadas av utfodringen?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Jessika. Man ska absolut inte ge rå kyckling till sin hund, då den kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier. Vidare ska man vara väldigt noga med hygienen då fodret är rått.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Olof Olsson
En av mina jakthundar är väldigt smal. Han har inga andra medicinska problem eller sjukdomshistoria. Väldigt god aptit och mår annars väldigt bra men man ser revbenen på honom och han lägger inte på sig något även om han får kolossalt mycket mat. Han får ju väldigt mycket rått kött efter jakten osv men har gett honom 2 olika kurer mot bred spektrum mask. Finns där en regim som tar ett brett spektrum av alla maskar? Vilka avmaskningsmedel rekommenderar du? Jag får känslan att jag inte har rätt avmaskningsmedel, är själv läkare/forskare. Hittar inget suspekt i hans avföring men kan man skicka det på prov?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Olof, om du misstänker att din hund lider av mask trots avmaskning ska du skicka in avföringsprov till SVA (statens veterinärmedicinska anstalt) parasitologen, alternativt kan du köpa "kolla masken" på Apoteket, där provtagningskitt inklusive kuvert till laboratoriet ingår.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Karin Edenius
Hej Lena. Jag har en 5-årig dansk-svensk gårdshundskille som är okastrerad. Kan inte påstå att vi har några större problem (med andra hanhundar eller löptikar i allmänhet) så länge som han inte behöver vara alltför nära en tik i höglöpen. Han är däremot ganska mjuk och kan ganska lätt bli ängslig. Vår veterinär som vaccinerar honom tyckte senast att det var lika bra att kastrera om vi inte ska avla och därför var jag nyfiken på vad du tycker. Är det ändå för sent? Finns det någon fler nytta med kastrering än bara de självklara som löptik? Brukar kastrerade hanar bli mer harmoniska även om de är åt det ängsliga hållet snarare än att de är dominanta? Många frågor.

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Karin, Jag tror inte att din hund kommer bli säkrare och mindre ängslig om du kastrerar honom. Har du inga större problem med din hanhund tycker inte jag att det finns någon anledning att kastrera honom då han inte är mer än naturligt besvärlig när löptikar finns i närheten. Vad man ska tänka på om man kastrerar är att hanhunden gärna går upp i vikt!
Hälsningar Lena, leg. veterinär

Karin Edenius
Som jag trodde. Känns på något sätt mest rätt att låta honom vara precis som han är. Tack!


Olof Olsson
Har ni någon statistik angående vildsvinsskador? Är själv jägare och hade gärna velat se en studie vilka hundraser som skadas oftare. Sedan med hjälp av elektronisk utskick kan man fråga hur många hundar inom de olika hundraserna som jagar då får man en bra indikation på vilka hundraser som skadas oftast inom vildsvinsjakten. Wachtel, jämthund, gråhund, kopov, tjt osv

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Olof, I dagsläget har vi ingen statistik per ras. Däremot kan du hitta lite olycksstatistik för jakthundar här »
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Jonna Toftemyr
Min 8åriga hane har fått utväxter på huden, lite mindre än en fästing, blöder om hunden kliar sig mycket. Han besväras av dem den första veckorna då de uppkommer, men då de blir mindre irriterade och torkare ihop lite (försvinner inte) så slutar han bry sig. Hans vanliga vet. Trodde med den första att det var en irriterad talgkörtel, det verkar inte vara någon talg i dem ändå. Vilka differentialdiagnoser kan det handla om?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Jonna, För att kunna säga vad utväxterna är bör man ta ett vävnadsprov och skicka för analys. Det kan röra sej om "vårtor", en hudinfektion eller som din veterinär trodde, inflammerade talgkörtlar. Då din hund är irriterad av utväxterna ska du absolut gå vidare för att få en diagnos samt en korrekt behandling. Hälsningar Lena, leg. veterinär


Cilla Lindahl
Har en flattetik på 6 månader som förra veckan var dålig i kräkningar, röntgad och blodvärden ok. Behandlad med cerena och fortiflora och bytt till "magmat". Mycket piggare och kräkningarna borta men har börjat salivera galet mycket. Stora pölar kommer när hon ligger och vilar, annars ok. Tänder och hals kollade, kan svälja, slicka, syns inget annat på henne - nån idé om vad det kan bero på eller vad man ska göra?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Cilla, Jag antar att hon inte står på Cerenia fortfarande? Cerenia kan faktiskt ge som biverkan ökad salivering om man ger en kraftig överdos.
Hälsningar Lena, leg. veterinär

Cilla Lindahl
Hej! Nej det gör hon inte. Tack för svaret, då hoppas jag på detta!!! Ingen annan som sagt det!
// Cilla

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Cilla, om hon fortsätter att salivera ska du givetvis uppsöka veterinär igen! Hälsnigar Lena, leg. veterinär


Annette Johnsson
Vi har en hund som fick epilepsi efter hon fyllde 2 år. Anfallen är inte täta, utan det kan gå ett par månader emellan. nu undrar jag, kan sånt försvinna med åren eller kommer hon alltid ha det? hur stor är risken att det blir värre och anfallen tätare? När ges medicin? Hon fyller 3 år i januari.

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Annette, Det är omöjligt att svara säkert på, en del hundar kan få färre och färre anfall medan andra får tätare. Jag rekommenderar att låta behandla din hund om hon har anfall varje till varannan månad samt om hon har väldigt kraftiga anfall. Jag tycker att du diskutera detta med din behandlande veterinär. Lycka till med din hund.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Joselina Andersson
Min jackrussel blandras fäller extremt mycket hår vad ska man göra? Har testat att byta foder men hon är så känslig i magen och det fungerar inte

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Joselina. Det är jobbigt när hundar fäller mycket. Om hon är pigg förövrigt och inte kliar sig på kroppen eller har kala områden, kan du prova att ge omega 3 fettsyror som tillskott i maten. Tex Dr Baddakys fiskolja, går att köpa på många djurkliniker.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Kicki Svalin
Tik 7 år, ökar i vikt - fet, satt på sträng matranson och inga godbitar vid sidan av. Vägde i somras 22kg (normalvikt) väger nu 25,5kg. Deras andra tik (av större ras) tappade 2 kg medans denna tjej ökade 3 kg under samma period.

Hon känns svullen, vätska i kroppen? Hon är lite pluffsig i ansiktet. Har senaste dagarna även börjat klia sig i ansiktet. Är ganska trött inne men som vanligt ute.

Hon har varit hos veterinär - de hittar inga fel mer än att hon är tjock. Sköldkörtelsvärden normala.

Hon hade en kull i början på året, kan det ha blivit någon hormonrubbning?

Agria Djurförsäkring Hund
Hej Kicki, Det är bra att hon har varit hos veterinär för att utesluta sjukdom som orsak till hennes viktuppgång och att sköldkörtelvärdena är normala. Klådan tror jag inte har med viktuppgången att göra men tycker att hon ska till veterinär igen för att få hjälp med den. Jag har ingen annan bra förklaring till hennes viktuppgång men så länge hon är pigg ute och dricker normalt tycker jag inte att det finns anledning till oro.
Hälsningar Lena, leg. veterinär


Agria Djurförsäkring Hund

Tack för alla bra frågor! Nästa tillfälle att chatta om hundsjukdomar är den 15/11 2013 kl 14-15. Då finns leg. veterinär Anne Carlswärd på plats. Varmt välkommen åter då!