Tabletter, pasta, spot-on

Det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för hund att köpa på apoteket. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, andra fler gånger. Om du har svårt att få i hunden medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ.

Valpar och digivande tik

Väg hunden innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel eftersom dosen den ska ha beror på hur mycket den väger. Har din tik fått valpar ska både hon och valparna avmaskas med ett lämpligt medel. Fråga gärna om råd på apoteket eller hos din veterinär angående vilket preparat som är bäst att använda.

Avföringsprov

Är du osäker på om din vuxna hund behöver avmaskas kan du be din veterinär ta prov på hundens avföring. Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som hunden har för att minska risken för resistens hos parasiterna. På apoteket kan man numera också köpa ett kit avsett för att ta avföringsprov på hunden. Provet postas till ett labb som analyserar det för att upptäcka ägg från spolmask och hakmask. Tyvärr går det ännu inte att upptäcka bandmask med hjälp av detta prov.

Tecken på mask

Ibland kan hunden kräkas upp långa spolmaskar och vid analöppningen kan man i vissa fall se millimeterlånga bandmaskar. Det går dock inte alltid att se masken med blotta ögat. Tecken på att hunden kan ha mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta.

Dvärgbandmask

Bor du i ett område där fynd av dvärgbandmask gjorts kan det vara bra att avmaska hunden eftersom det ännu är oklart om hunden kan producera ägg som kan smitta människa. De senaste rönen angående dvärgbandmask hittar du alltid på SVA
och Jordbruksverket.

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris

Vad kostar det att försäkra min hund?

Räkna på pris