Olika raser klarar kyla olika

Hur väl din hund klarar av vinterklimatet beror på ras, storlek och hur tjock pälsen är. De nakna raserna behöver kanske redan i början av hösten en tröja, för att när snön kommer dra på det tjocka täcket. Men de allra flesta behöver inget täcke förrän det är många minusgrader utomhus.

Så visar hunden att den fryser

Du kan se att din hund fryser om den kurar ihop sig, darrar och vill helst inte röra på sig. Om is eller snöklumpar fastnar mellan trampdynorna kan det göra ont och få köldkramp i tassarna. Detta ser du om hunden undviker att sätta ner tassen på marken och hoppar på tre ben framåt.

Se upp för köldkramp och förfrysningsskador

Snö fastnar i hundens päls

När snö fastnar i pälsen och bildar snökokor tar du lättast bort dem genom att spola hunden med ljummet vatten och därefter torka hunden torr. Tänk på att göra detta direkt när ni kommit in, om hunden släpps lös i huset med snö hängande i pälsen blir resultatet snart en stor vattenpöl där hunden legat, och en kall och blöt hund. Även fast din hund klarar kyla bra och har en tjock päls kan man även sätta på hunden ett tunt, vattenavvisande täcke för att undvika snöklumpar i pälsen.

Blöta hundar

Regnet kan ställa till det för en del hundar och dess ägare. Pälsen på långhåriga raser kan trassla till sig av lera och sand som fastnar och det tar lång tid innan pälsen torkar efter att den blivit blöt. Använd vattenavvisande täcke för att skydda pälsen mot regnet.

Bada hund på vintern

Om du inte använder täcke på hunden när ni är ute på promenad behöver du vara noga med att få hunden ren och torr efteråt. Det lättaste är att ställa hunden i duschen och spola ur gruset och sedan torka hunden noga. Om en hund ligger blöt för länge kan den bli kall och dra på sig en förkylning och vätan kan också irritera huden. När du duschar hunden på vintern är det viktigt att använda varmt vatten och se till att hunden blir torr efteråt.

Ta extra hand om tassarna

När hunden står i duschen i vinter bör du även skölja av tassarna extra noga för att få bort eventuell salt som fastnat under promenaden. Vägsaltet torkar ut trampdynorna som lätt gör att tassarna spricker. När saltet sedan kommer in i sprickorna kan det svida och göra ont på hunden.

–När jag har varit ute och gått med min hund, där jag vet att det finns en risk att det är vägsalt, torkar jag alltid av tassarna med en trasa med ljummet vatten när jag kommer in, säger Emelie Björkman, legitimerad djursjukskötare på Agria. 

Ta hand om hundens tassar i vinter